Ekonomisk smäll väntar för F1-stallen efter inhiberade tävlingar – experten efterlyser solidaritet från förarna för att rädda arbetstillfällen: ”Kan bli mycket kritiskt”
Inga tävlingar ingen inkomst. Det är den verklighet som formel 1-stallen lever i just nu. När säsong kan startar är fortfarande osäkert men ju längre det dröjer desto mer sinar kassan.
Coronavirusets inverkan på formel 1-säsongen har varit stor. Just nu står bilarna stilla och fabrikerna är nedstängda.
På onsdagen ändrade F1 sitt regelverk och tidigarelade sommarpausen och ett knappt dygn senare kom beskedet att de tre tävlingarna i maj är inhiberade och säsongen kommer att starta tidigast i juni.
Två och en halv månad utan tävlingar kommer att lämna ett stort hål i plånboken för stallen.
– Det är en rejäl smäll. De tre stora Mercedes, Ferrari och Red Bull samt i viss mån även Alpha Tauri kommer att klara sig, men frågan är hur de mindre som Haas och Williams kommer att klara av det.
– Blir det inga lopp tjänar stallen inga pengar. Då får man ta från sina reserver och hoppas att det finns så det räcker under de här månaderna för att betala löner och så vidare, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.
Stallens sponsorer får heller ingen utdelning på insatta pengar då man tappar synligheten.
– Jag vet inte hur kontrakten är skrivna men sponsorerna kanske inte behöver betala något när det inte är några tävlingar. Då blir det en ännu värre smäll för stallen. För de mindre stallen kan det bli ett mycket kritiskt läge.
Kan personal få sparken eller kan det räcka med permitteringar?
– Jag tror att det blir permitteringar i så fall. I formel 1 gäller ett uttryck och det är att alla specialister, från den yngste mekanikern till den högsta tekniska chefen. Om man sparkar personal nu så kan det bli svårt att hitta kunnigt folk senare, säger af Petersens.
Gör F1-förare som fotbollsspelare?
Fredrik af Petersens hoppas förarna kan vara solidariska i denna exceptionella situation och genom att dra ner på sina löner rädda arbetstillfällen.
– Många av förarna har en miljonlön, och andra idrottsmän i till exempel i fotboll har sagt att man kommer att avstå från sina löner. Det tycker jag också att några av de ytterst välbetalda förarna kunde göra så att alla anställda kan stanna kvar.
Tror du att det finns en sådan välvilja?
– Man kan ju hoppas. Man kan hata eller gilla Lewis Hamilton men den senaste tiden har han verkligen propagerat för hur man ska hantera den här allvarliga situationen.
– Tidigare i år donerade han pengar till Australien under de stora bränderna och det skulle inte förvåna om han nu donerar pengar till välgörenhet eller någon hälsomyndighet, säger af Petersens.
I nuläget är tävlingarna i Australien, Bahrain, Vietnam, Kina, Holland, Spanien och Monaco inhiberade. F1:s ägare vill naturligtvis få in så många lopp som möjligt i år, och det har pratats om en ny kalender med 17 till 18 tävlingar.
Det är redan klart att det inte blir någon tävling alls i Monaco, för första gången sedan 1954, men vilka andra kommer att plockas in senare?
– Holland är självklart och jag tror nog att man kommer att försöka lägga in Spanien. Kanske kan det bli en tävling i Bahrain i slutet av säsongen, säger af Petersens.
Nya reglementet tas i bruk först 2022
Säsongen 2020 skulle vara den sista med nuvarande regler och till 2021 var det tänkt att formel 1 ska gå in i en ny era. Bilarna skulle förändras rejält samtidigt som man vill få bukt med de skenande kostnaderna med ett budgettak.
Röster höjdes ändå för att flytta fram reglementet till 2022 i stället och det förslaget klubbade man igenom under torsdagen.
– Beslutet att man skjuter fram reglerna med ett år helt perfekt. Där kommer vi in på det finansiella igen, i och med att stallen går miste om så mycket pengar i år finns det några som helt enkelt inte kommer att ha råd att utveckla nya bilar.
– Om allt lugnar ner sig och vi återgår till en någorlunda normal situation så kan man under 2021 få in de pengar som krävs för att bygga bilarna enligt de nya reglerna, säger af Petersens.