Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hela Kalifornien sätts i karantän – "Det här är en tidpunkt då vi behöver fatta tuffa beslut"

Från 2020
Den här bilden i centrum av Los Angeles togs på torsdagen. Efter guvernörens tal väntas trafiken tunnas ut.
Bildtext Den här bilden togs i centrum av Los Angeles på torsdagen. Efter guvernörens tal väntas trafiken tunnas ut.

USA:s största delstat Kalifornien försätts nu mer eller mindre i karantän. Guvernören beordrar delstatens uppemot 40 miljoner invånare att stanna hemma, utom om de tvingas ut i absolut nödvändiga ärenden.

– Det här är en tidpunkt då vi behöver fatta tuffa beslut, det här är ett ögonblick då vi behöver tala klarspråk och säga sanningen till människor. Vi måste vända skutan i delstaten Kalifornien och för att göra det så måste vi erkänna realiteterna, sade Kaliforniens guvernör Gavin Newsom på en presskonferens.

De nya reglerna trädde i kraft med omedelbar verkan, det vill säga sent på torsdag kväll lokal tid. Newsom sade inte direkt hur länge reglerna ska gälla, men antydde att människor ska stanna hemma åtminstone under de närmaste åtta veckorna.

Personer som har för samhället kritiska uppgifter undantas från bestämmelserna. De med samhällsviktiga jobb ska fortsätta att ta sig till arbetet.

Bland annat mataffärer, apotek och banker får fortfarande hålla öppet. Det skrev Newsom också i en tweet efter presskonferensen.

Över hälften av invånarna i Kalifornien befaras bli smittade snart

Newsom hänvisade till experter som räknat ut att ungefär 56 procent av Kaliforniens invånare, cirka 25 miljoner människor, kommer att smittas av koronaviruset under de närmaste åtta veckorna.

Enligt Newsom skulle det medföra ett behov på åtminstone 20 000 fler sjukhusplatser än vad som finns att tillgå i delstaten.

Tillsvidare har över 1 000 människor i Kalifornien bekräftats smittade och minst 18 av dem har avlidit i sviterna av viruset.

Newsom får redan kritik

De restriktioner som nu träder i kraft i Kalifornien beskrivs som mer omfattande och strikta än i någon annan amerikansk delstat hittills.

Kaliforniens demokratiske guvernör Gavin Newsom var mycket allvarlig under torsdagens presskonferens.
Bildtext Kaliforniens demokratiske guvernör Gavin Newsom var mycket allvarlig under torsdagens presskonferens.

Newsom svarade inte direkt på frågor om hur de nya bestämmelserna ska övervakas. Han sade sig tro att det "sociala trycket" kommer att vara effektivt.

De nya strikta direktiven kom som en överraskning för de flesta invånarna och Newsom, som är demokrat, har redan hunnit få kritik från republikanskt håll.

Kevin McCarthy, som är majoritetsledare i representanthuset, sade sig vara missnöjd med att guvernören inte konsulterat kongressledamöter i Washington. McCarthy kommer också från Kalifornien.

– Vi tror att man hade klarat av det här utan att stänga hela delstaten. Jag hoppas att han konsulterade många experter innan han fattade det här beslutet, sade McCarthy till Fox News.

Källor: Reuters, AP, CNN, Fox News

Diskussion om artikeln