Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Man hoppas ju att folk inte hostar oss rakt i ansiktet" – busschauffören Helena Gädda-Krönars tvättar händerna extra ofta i coronatider

Från 2020
Kvinnlig busschaufför
Bildtext Passagerarmängderna på lokalbussarna har minskat betydligt på grund av coronaviruset, säger Helena Gädda-Krönars. men de flesta bussturer körs ändå fortfarande.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Medan en stor del av befolkningen jobbar på distans på grund av coronaviruset kör Helena Gädda-Krönars buss i Vasa och Korsholm. Kliver det på en hostande kund kan hon inte göra så mycket mer än hoppas på att kunden inte hostar henne rakt i ansiktet.

Helena Gädda-Krönars hör till de cirka 1,5 miljoner finländare som inte har någon möjlighet att jobba på distans, trots regeringens rekommendationer med anledning av coronaviruset.

Gädda-Krönars är busschaufför inom lokaltrafiken i Vasa och Korsholm.

- Jag tvättar händerna oftare än jag brukar och så har jag med mig desinfektionsservetter så att jag kan torka händerna när jag hanterar pengar, säger hon.

Helena Gädda-Krönars säger att det förstås ur smittskyddsperspektiv skulle vara önskvärt att alla passagerare betalade med kort i bussen.

- Men alla har inte kort och vi kan inte kräva det.

Alla får kliva på bussen

Arbetshälsoinstitutet uppmanar anställda inom serviceyrken med kundkontakt att bland annat vända sig bort om en kund hostar eller nyser, för att undvika att bli smittad av coronaviruset.

Helena Gädda-Krönars hoppas för sin del att passagerarna själva förstår att hålla för sin mun och hosta i ärmen.

- Helst inte i ansiktet på oss om de kan undvika det.

Gädda-Krönars kan ändå inte neka förkylda kunder att stiga på bussen.

- Nej, inte kan vi det. Alla får kliva på, det är självklart.

Helena Gädda-Krönars är inte själv rädd för coronaviruset eftersom hon är grundfrisk.

- Men riskgrupperna tänker man ju på.

Lite fler sjukledigheter än vanligt

Patric Wiik, vd för Wasa Citybus och Wasabus som har linjetrafik i Vasa och Korsholm, säger att busschaufförerna är en utsatt grupp vad gäller till exempel coronaviruset, men konstaterar att det är svårt för busschaufförer att distansjobba.

Han menar ändå att chaufförerna är ganska bra skyddade åtminstone i de större stadsbussarna i Vasa.

- Där har chauffören ett eget bås med grind och skyddsväggar. Så passagerare som sitter bakom kan inte hosta på chauffören, och inte egentligen från sidan heller.

Wiik säger att man haft lite fler sjukledigheter än vanligt på senare tid men inget alarmerande.

- Det är ju upp till var och en hur man bedömer det.

Kvinnlig busschaufför torkar händerna med servetter.
Bildtext Helena Gädda-Krönars torkar händerna.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Inom lokaltrafiken i Vasa har man nu infört effektiverad städning av bussarna på grund av coronaviruset. De stora bussarna städas en extra gång mitt på dagen.

- I de mindre bussarna är det chaufförerna själva som torkar av ytor men där är det ju inte heller lika många passagerare som har åkt, säger Patric Wiik.

Servitörer rekommenderas att använda engångshandskar

Tom Gunell, krögare på restaurang Bachus och Svenska Klubben i Vasa, säger att han inte gett sina anställda några instruktioner om hur de ska undvika att smittas av coronaviruset, eller smitta andra.

- Det är myndigheterna som går ut med vad de rekommenderar. Det gäller ju att hålla en bra hygien med handtvätt och så vidare. Och är du sjuk kommer du givetvis inte på jobb.

Har ni delat ut extra handdesinfektion till de anställda?

- Nej inte till de anställda. Men i restaurangen har vi placerat ut betydligt mera handdesinfektionsmedel. Det är ju en väldigt noggrann bransch från förr. Man ska ha bra hygien när man hanterar livsmedel och bemöter kunder.

Tom Gunell
Bildtext Tom Gunell
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / YLE

Arbetshälsoinstitutet rekommenderar att bland annat servitörer använder sig av engångshandskar när de tar hand om kunders smutsiga kärl.

På Gunells restaurang har man ändå inte gått så långt som till att använda handskar.

- Nej. Förutom vid behov.

Kan restaurangen tacka nej till en förkyld kund som kommer in, så att inte kunden riskerar att smitta personalen eller andra kunder?

- Säkert kan man det. Men i de här tiderna kommer nog inga människor som är förkylda. Jag tror att folk är väldigt försiktiga nu med att gå ut om de är sjuka, och ännu mindre går de väl på restaurang. Man hoppas ju det i alla fall.

Svenska Klubben Vaasa
Bildtext Servitörer på Svenska Klubben.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / YLE

Servicefacket Pam: Hälsan oroar många fackmedlemmar

Marja Salmivuori, regionchef för servicefacket Pam i Österbotten och mellersta Finland, säger att många fackmedlemmar hört av sig de senaste dagarna med frågor kring coronaviruset.

- Både e-posten och telefonlinjerna har varit stockade.

Ett orosmoln som många lyft fram är just hälsan och huruvida arbetsgivaren har gett tillräckligt med redskap och hjälpmedel så att det är tryggt att jobba.

Salmivuoris uppfattning är att arbetsgivarna inom servicebranschen överlag tagit coronaviruset på allvar och till exempel delat ut handskar till sina anställda.

- Man har också fått instruktioner om att till exempel hålla sig ett par meter från kunderna. Munskydd har jag inte hört att någon skulle ha tagit i bruk, vi får se om sådana också kommer att användas.

Kvinna står på innergård och tittar in i kameran.
Bildtext Marja Salmivuori
Bild: Yle/Markus Bergfors

Kommer det in en hostande och snörvlande kund i affären, på restaurangen eller i frisersalongen är Marja Salmivuoris råd att kalla dit förmannen.

- En anställd kan inte vägra utföra sitt jobb. Men förmannen måste lösa situationen så att det är säkert för den anställda att jobba.

- Men i och med att många företag nu permitterar sina anställda vill man kanske ändå inte så gärna tacka nej till kunder fast de skulle vara lite sjuka, säger Marja Salmivuori.