Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Hemgjord lemonad slår butikens konstgjorda essenser med hästlängder – du lyckas också utan kolsyremaskin

Från 2020
Uppdaterad 27.05.2021 15:31.
Hemgjord lemonad i glasflaskor.
Bildtext Lemonad gjord på rabarber och aroniabär.
Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm

Egen lagad lemonad är ett enkelt mathantverk som är en helt annan smakupplevelse än dussinläsk från butiken. Med hjälp av lemonadtillverkaren Fredrik Bäckstrands tips kan du öppna din egen lemonadfabrik med barnen.

– Varför göra lemonad på essenser när man kan göra på äkta råvara, utan tillsatsämnen.

Man rör om i kastrull.
Bildtext Fredrik Bäckstrand har en egen lemonadfabrik i Övermark i Närpes.
Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm

Lemonadens grund är vatten, kolsyra och smaksatt sirap.

Den smaksatta sirapen kan också användas till matlagning. Lite längre ner får du ett recept på en enkel abborrmacka, men först till läsken.

Varför inte göra lemonad på kummin

Förutom vatten, kolsyra och smaksatt sirap behövs också citronsyra och salt. Citronsyran balanserar upp sockret. Saltet binder kolsyrans molekyler i vattnet - lemonaden hålls alltså längre bubbligt.

Bubbel

För de som inte har en kolsyremaskin i köket går det bra att göra lemonad på köpt kolsyrat vatten.

– Mineralvatten som Vichy går också bra, men det har mera salt som ger en lite annan smak.

Kolsyremaskin.
Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm

Har du en kolsyremaskin kan du bestämma mängden bubblor. Ju mera bubblor i vattnet desto syrligare blir lemonaden.

Rabarbersirap

  • 2 l rabarbersaft (osötad)
  • 700 g - 1 kg socker
  • 1 tsk citronsyra
  • ½ tsk salt
Tre flaskor rabarberlemonad.
Bildtext Rabarberlemonad fungerar som alkoholfritt alternativ till mousserande vin.
Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm

Gör så här:

  1. Sila saften genom en silduk.
  2. Sjud upp i kastrull (pastörisering).
  3. Häll i socker, citronsyra och salt.
  4. Ge sirapen ett uppkok.
  5. Skumma väl (skummet innehåller slaggämnen som kan ge lemonaden en bismak).
  6. Låt svalna och häll upp på rena flaskor. Sirapen håller ca 3 månader i kylskåp.
  7. Blanda 2-3 matskedar sirap i 0,5 l kolsyrat vatten.
  8. Den färdigblandade lemonaden håller 3-4 dagar i kylskåp.

Vågade och vuxna smaker

Bäckstrand är en vågad visionär och har gjort lemonad på allt från björksav till tjära.

– Jag gör på råvaror som finns nära till hands.

Bär som jordgubb och hallon är säkra smaksättare, men Bäckstrand uppmuntrar till att prova med andra bär.

Aroniabär används inte mycket trots att de är vitaminrika och buskarna ger rikliga skördar.

Aroniasirap

  • 500 g frysta aroniabär
  • 800 g - 1 kg socker
  • 1 tsk citronsyra
  • ½ tsk salt
Aroniabär kokar i kastrull.
Bildtext Aroniabär är rika på A, B, C och E-vitamin.
Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm

Gör så här:

  1. Använd frysta aroniabär - de är sötare än färska
  2. Koka bären en stund så de spricker och börja släppa saft.
  3. Sila av saften i en silduk.
  4. Häll upp saften och de övriga ingredienserna i en kastrull och ge sirapen ett uppkok.
  5. Skumma väl.
  6. Låt svalna och häll upp på rena flaskor.
  7. Sirapen håller ca 3 månader i kylskåp.
  8. Blanda 2-3 matskedar sirap i 0,5 l kolsyrat vatten.
  9. Den färdigblandade lemonaden håller 3-4 dagar i kylskåp.
Gammaldags läskedrycksflaska.
Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm

Använd sirapen till allt

Sirapen kan användas till mycket annat än lemonad. Bäckstrand tipsar om olika möjligheter.

– Häll den på glassen eller marinera kött med den. Eller så lagar du en marmelad.

Lemonadmarinerad abborre

Trots att Bäckstrand är idérik har han ännu några obeprövade ingredienser.

– Jag skulle gärna prova göra lemonad på brännässlor och kråkbär. Eller varför inte göra lemonad på kummin!

En kvinna och man vid en köksö.
Bildtext Strömsös programvärd Elin Skagersten-Ströms lemonaddans när Fredrik Bäckstrand mixar bubbligt vatten med rabarbersirap.
Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln