Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen beredd att stöda Finnair med 600 miljoner euro

Från 2020
Regndroppar mot ett fönster. Man ser ett Finnair-flygplan från fönstret.
Bildtext Finnair har tagit i bruk en omfattande plan för tilläggsfinansiering.
Bild: Lehtikuva/ Timo Jaakonaho

Regeringens finanspolitiska ministerutskott meddelar att staten kan bevilja till och med 600 miljoner euro som statsgaranti för flygbolaget Finnair. Åtgärden kräver riksdagens godkännande.

Staten äger 55,8 procent av Finnair. I ett pressmeddelande förklarar ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) att läget är mycket allvarligt och att staten är en ansvarsfull ägare.

– Rutterna som bolaget upprätthåller är mycket viktiga för Finlands beredskap samt för frakt- och passagerartrafiken. Bolagets inverkan på vår nationalekonomi är betydande. Vi vill försäkra att Finnairs verksamhet inte avbryts på grund av de snabba förändringar i marknadsläget som coronaviruset orsakar, säger Tuppurainen.

Omfattande plan för tilläggsfinansiering

I måndags meddelade Finnair att de verkställer en omfattande plan för tilläggsfinansiering. Statsgarantin är en del av den planen.

– Även om Finnair är ett av de starkare flygbolagen i början av coronakrisen, med starka kassatillgångar och en hälsosam balans, försöker vi med hjälp av vår omfattande tilläggsfinansieringsplan försäkra att vi klarar oss igenom den här exceptionella situationen, säger Finnairs vd Topi Manner i ett pressmeddelande.

På grund av coronapandemin har Finnair minskat på sin flygtrafik med 90 procent.

I Norge har regeringen kommit överens om en lånegaranti till flygbranschen värt sex miljarder norska kronor, alltså närmare 500 miljoner euro.

Diskussion om artikeln