Håller du dig hemma i helgen? Här hittar du östnyländsk långläsning
De flesta evenemang och fritidsaktiviteter har avbokats i och med coronakrisen. Vi har samlat några tidlösa artiklar och reportage som du kan underhålla dig själv med i hemmasoffan.
Osttillverkningen har en lång historia och lever fortfarande kvar i Östnyland: "Ostar är gåtfulla, krävande, sympatiska och goda"
Vid ett litet familjeysteri i Sibbo håller man i gång traditionen av osttillverkning i Östnyland. För hundra år sedan var regionen en stor producent av ostar, inte minst emmentaler.
Borgåregissören Klaus Härö om sin nya självbiografiska film: “Jag tror att pappa hade muttrat om uppmärksamheten, men ändå varit lite nöjd”
"Det känns speciellt för mig att filmen är klar. Jag har väntat i över tjugo år och grunnat på om jag ska våga och kunna ta itu med filmen."
Nickby sjukhus mörka historia kommer fram i ny bok: “Det är mycket möjligt att boken skapar debatt”
I vår släpper Sibbobon Martin Andersson en ny bok om Nickby sjukhus historia. I den undersöker han historien ur ett mera kritiskt perspektiv än tidigare.
Skrattet dog aldrig ut men Eva Wahlström tröttnade på sig själv som boxare – VM-bältet gav press som inte längre sätter gränser: "Jag är färdig nu"
"Jag kände att jag var färdig. Så färdig man kan bli. Jag vann allting som jag kan tänka mig att jag skulle kunna vinna. Så det kändes som om jag gör om samma sak igen. Samma sak igen. År efter år. Jag blev trött på mig själv. Jag blev aldrig trött på boxningen, men på mig själv som boxare."
Älgar, hjortar, vildsvin och några lodjur – nu kartläggs djuren som tar sig över motorvägen på viltbroarna i Pyttis och Lovisa
På viltbroarna i Östnyland och Kymmenedalen finns kameror som tar bilder dygnet runt. Kartläggningen pågår under ett års tid.
Från Sibboskogarna till norska fjällen – Fredrik Aspö livnär sig på att guida vandrare upp i bergen
Att bo i en husbil och jobba i fjällen – är det ett liv du skulle kunna tänka dig ha? Det är i alla fall vardag för Sibbobördige Fredrik Aspö, som numera bor i Lyngen i Nordnorge där han jobbar som bergsguide.
Henry Sandholm jobbade i urangruvan på Käldö i Lovisa: "Här kan det stråla var som helst i berget"
På den lilla ön Käldö i Lovisa skärgård finns en stor grop. Det är resterna efter ett dagbrott där man provbröt uran i slutet av 1950-talet. Att det finns uran i berggrunden märks av än i dag, främst i brunnsvattnet.
Saknaden efter brodern som gick under med M/S Irma: "Tänk om han hade fått leva, hur skulle det ha varit?"
I över 50 år har familjen Lumme sörjt 16-årige Stefan som försvann i djupet som jungman på M/S Irma. Vraket hittades i maj 2019.
Ronja och Idas podcast gör privatekonomi roligt och enkelt: “Man behöver inte vara magister i ekonomi för att ha koll”
För ungefär ett halvår sedan startade Borgåborna och barndomsvännerna Ronja Roms och Ida Stepanow podcasten Äta, sova, spara. Den har vuxit mycket i popularitet och har nu nått upp till 10 000 lyssningar.
Mareografen på Emsalö håller koll på vattenståndet: ”En viktig apparat för säker tankertrafik till Sköldvik”
Med mareografen mäter Meteorologiska institutet vattenståndet. Längs med kusten finns det 14 stationer. Mätningsverksamheten startade 1887 i Hangö och 1904 i Helsingfors.
Det senaste tillskottet är den på Emsalö, som är byggd 2014.
Ny graffitiexplosion i Hattula i Borgå: ”Bra att det finns områden som får i gång fantasin”
År efter år lockar det gamla industriområdet i Hattula, två stenkast från Gamla stan i Borgå, nya graffitimålare till att fatta sprayburken.
Rekordår för Sibbo storskog – klarar nationalparken av de stora folkmassorna?
En av de 110 000 som besökte Sibbo storskog i fjol är naturfotograf Jan Fröjdman. Helst undviker han folkmassorna och hittar i stället egna guldkorn i skogen medan han letar efter det perfekta ljuset för sina bilder.