Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norges bank sänker styrräntan igen - redo att stöda norska kronan för första gången på över 20 år

Från 2020
Uppdaterad 20.03.2020 11:02.
Även Norge har stängt sina gränser i likhet med andra nordiska länder har infört stränga gränskontroller.
Bildtext Även Norge har stängt sina gränser i likhet med andra nordiska länder har infört stränga gränskontroller.

Norges centralbank sänker styrräntan för andra gången på en vecka.
Nu sänks räntan med 75 punkter från en procent till 0,25 procent. Norges bank sänkte räntan med en halv procent den 13 mars, då centralbankschefen Øystein Olsen motiverade räntesänkningen med att den norska ekonomin hade hamnat i ett nödläge.

- Norges Bank kommer att löpande utvärdera åtgärder för att säkra att styrräntan får genomslag i penningmarknadsräntan. Kommittén utesluter inte att räntan kan sänkas ytterligare, säger banken i ett uttalande.

Norges bank överväger också andra åtgärder och den har bland annat varnat för att det är möjligt att man ingriper på valutamarknaden för första gången på över två årtionden eftersom den norska valutan har kollapsat i förhållande till dollarn och euron.

Centralbanken har också släppt så kallade F-lån till norska banker. F-lån är ett av bankens instrument för att öka likviditeten i banksystemet.

- Alla banker kommer få låna så mycket de behöver med samma säkerhetskrav som ordinarie lån, skriver centralbanken i ett pressmeddelande.

Oljecisterner och fjäll i Hammerfest
Bildtext Norge har drabbats hårt av oljepriserna som har rasat delvis på grund av coronaviruset.
Bild: Rex Features / All Over Press

Stöd för SAS och Norwegian

Norges regering har samtidigt beslutat att stöda flygbolagen Norwegian och SAS med lånegarantier. 3 miljarder norska kronor eller 250 miljoner euro går till Norwegian medan 125 miljoner euro öronmärks för SAS. Regionala flygbolag kan också räkna med stöd.

- Det här är svåra tider för den norska flygfarten, men vi tror att detta paket bidrar till att hjälpa den, säger handels- och industriminister Iselin Nybö.

Utöver ett stort antal smittade har coronaviruset också drabbat Norge genom att oljepriserna har rasat då efterfrågan minskar.

De låga oljepriserna beror också delvis på ett priskrig mellan Ryssland och Saudiarabien, som inte visar några tecken på att mattas av.

Till exempel oljeservicebolaget Aker Solutions har informerat samtliga 6.000 anställda i Norge om möjliga permitteringar.

Det norska stortingets finansutskott kom igår överens om ett andra stödpaket, som bland annat innebär en sänkning av arbetsgivaravgiften med 4 procent i två månader.


Källor: NRK, Reuters

Diskussion om artikeln