Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländska företag kämpar på i viruskrisens Kina

Från 2020
Uppdaterad 21.03.2020 06:13.
Den högsta skyskrapan i den sydliga metropolen Shenzhen har i praktiken varit stängd på grund av viruskrisen. Vanligen arbetar mer än 10 000 människor i den 600 meter höga byggnaden.
Bildtext Den högsta skyskrapan i den sydliga metropolen Shenzhen har i praktiken varit stängd på grund av viruskrisen. Vanligen arbetar mer än 10 000 människor i den 600 meter höga byggnaden.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Coronaviruset har lamslagit Kinas näringsliv på ett aldrig förr skådat sätt. Också många finska företag brottas nu med problem, och de gör sitt bästa för att på nytt sätta i gång sin verksamhet i landet.

Med hjälp av drakoniska säkerhetsåtgärder verkar Kina ha lyckats hindra att coronaviruset fortsätter att sprida sig. Antalet nya fall har minskat dramatiskt, och till och med i krislandskapet Hubei säger myndigheterna att läget är under kontroll.

Säkerhetsåtgärderna har ändå också i hög grad satt Kinas ekonomi ur funktion. I första hand har det privata näringslivet drabbats, och krisen har satt käppar i hjulen också för många finska bolag.

Tuomo Juvonen använder andningsmask enbart när han tar allmänna fortskaffningsmedel. Han är inte orolig för att bli smittad av coronaviruset.
Bildtext Tuomo Juvonen använder andningsmask enbart när han tar allmänna fortskaffningsmedel. Han är inte orolig för att bli smittad av coronaviruset.
Bild: Yle / Björn Ådahl

- Transporten av containrar till Finland har fördröjts med flera veckor. Det är därför svårt att få våra vår- och sommarprodukter levererade till Finland i tid, så de negativa effekterna är långvariga, säger Tuomo Juvonen, vice verkställande direktör för den finska nätbutiken e-ville.

Juvonen har arbetat tio år för e-ville med det autonoma Hongkong som bas. För närvarande försvåras hans jobb också i och med att han i praktiken inte kan besöka e-villes kontor och lager på andra sidan gränsen i Kina.

- De som kommer till Hongkong från det övriga Kina hålls i karantän i två veckor. Man är tvungen att tillbringa den tiden antingen på ett hotell eller i sitt hem om man är bosatt här, säger han.

 I Kina är alla företag förpliktade att förse sina anställda med andningsmasker. Det är inte lätt att få tag på masker, så förordningen försvårar företagens verksamhet.
Bildtext I Kina är alla företag förpliktade att förse sina anställda med andningsmasker. Det är inte lätt att få tag på masker, så förordningen försvårar företagens verksamhet.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Företagen stängs och inspektörer granskar tryggheten på arbetsplatser

Karantänen är ett led i ansträngningarna för att hindra att coronaviruset ska sprida sig i stor skala i Hongkong.

Vanligen skulle Juvonen arbeta ett par dagar i veckan på e-villes kontor i den kinesiska grannstaden Shenzhen, men nu måste han hålla sig borta.

Utanför krisområdet i Hubei är Shenzhen en av de städer i Kina där allra flest människor har smittats av coronaviruset. I början av februari fick det privata näringslivet därför order om att stänga alla arbetsplatser.

Privatföretagen har fått lov att ansöka om tillstånd att igen börja fungera, och också e-villes kontor och lager har öppnats. Juvonen säger att processen visar hur måna de lokala myndigheterna är om att se till att viruset inte fortsätter att sprida sig.

- En inspektör kontrollerade att vi har en tillräcklig beredskap för att kunna se till att de anställda är trygga. Först när inspektören var nöjd fick vi öppna våra utrymmen, berättar Juvonen.

Högteknologi kontrollerar läget: Metroresenärer granskas och febern mäts - och rykten skapar stress

De omfattande säkerhetsåtgärderna har en inverkan på alla dem som bor i Shenzhen.

E-villes teamledare i staden, Mika Autio, beskriver per e-post hur också högteknologi har tagits i bruk för att hålla läget under kontroll.

- Var och en som vill ta metron måste till exempel först med sin smartmobil skanna en QR-kod. Den fastställer sedan uppenbarligen om man har haft att göra med någon som har smittats av viruset, konstaterar Autio.

Febern tas ideligen, bland annat när man lämnar sitt bostadshus, när man går in i en butik eller innan man använder allmänna fortskaffningsmedel. Invånarna måste ständigt vara på sin vakt.

- Det har gått många tomma rykten om allt mer långtgående säkerhetsåtgärder. Det har orsakat extra stress och rädsla, kommenterar Juvonen.

Industrin lider av coronaviruset i Kina.
Bildtext Företagen och industrin drabbas alla av coronaviruset
Bild: Yle / Björn Ådahl

Allt fler människor vågar lämna sina hem

Autio skriver att livet på det personliga planet börjar återgå till det normala i Shenzhen. Fler och fler människor vågar lämna sina hem, så invånarna är inte längre lika skräckslagna som förr.

Autio betonar att det däremot inte ännu finns lika positiva tecken när det gäller ekonomin. I Shenzhen har bara en del av företagen fått igång sin vanliga produktion.

Det beror främst på att det råder en brist på arbetskraft. Logistiken fungerar inte heller lika bra som förr, så leveranserna fördröjs.

Shenzhen är med sina 15 miljoner invånare en av Kinas viktigaste industristäder. Flera av landets största privatföretag har sina högkvarter i staden.

- I Shenzhen bor det en massa människor som kommer från andra delar av Kina. Antalet gästarbetare är verkligt stort, säger Autio.

Företagen beroende av gästarbetare - strandsatt personal och karantän försvårar situationen

Så gott som alla företag är beroende av gästarbetare, och det gäller också för e-ville.

Autio skriver att en del av e-villes kinesiska anställda på grund av viruskrisen inte har kunnat återvända från sina hemorter dit de tog sig i januari för att fira det kinesiska nyåret tillsammans med sina familjer.

- När arbetarna till slut lyckas ta sig till Shenzhen måste de vara 14 dagar i karantän innan de får börja jobba. Det är en stor utmaning, konstaterar han.

Autio räknar med att det dröjer ett gott tag innan läget blir normalt. Han försäkrar att problemen är överkomliga för e-villes del, men att otaliga andra företag är illa ute.

Kinas hela ekonomi omvandlas: Enastående ekonomiskt stiltje

Björn Ådahl, Hongkong