Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Om vi gamyler inte lyder reglerna, så kanske det blir utegångsförbud" - sjuttioplussare uppskattar egen butikstimme

Från 2020
Personporträtt på Lena Andersson och Håkan Nystedt
Bildtext Lena Andersson och Håkan Nystedt tog tillfället i akt och handlade när matbutiken hade extra öppet för riskgrupper.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Många matbutiker håller extra öppet för personer i riskgruppen. I Ekenäs tog en hel del äldre genast till vara på möjligheten att fylla på förråden mellan sex och sju på morgonen.

S-markets butiker i Västnyland öppnar från och med fredag en timme tidigare än normalt. Morgontimmen är reserverad för personer som hör till de grupper som är speciellt utsatta för coronaviruset.

Halvsjutiden är butiken rätt välbesökt av kunder, som fyller på sina vagnar och korgar med varor.

Bra initiativ av butikerna

För Lena Andersson och Håkan Nystedt är det här den första butiksresan sedan undantagstillstånd infördes i Finland.

- Hittills har vi klarat oss med det vi har haft hemma och nu börjar det bli dags att att fylla på förråden, säger Håkan Nystedt.

Många äldre tog tillfället i akt när matbutiken håller extra öppet för riskgrupper

10:42

Paret Andersson och Nystedt har hållit sig för sig själva eftersom de på grund av sin ålder hör till riskgruppen. De tycker båda att det är en bra idé att butiken öppnar en timme tidigare för att de ska kunna handla så tryggt som möjligt.

Viktigt att alla lyder reglerna

I vanliga fall brukar de besöka simhallen och gymmet några gånger i veckan. Men nu har all den sortens aktivitet fallit bort.

- Men vi har en hund som vi kan gå ut med, så vi kan helt lovligt gå ut och promenera, säger Lena Andersson.

De tycker båda att det definitivt är värt att ta situationen på allvar och inte utsätta sig för onödig smittorisk.

- Jag mest orolig för att om vi gamyler inte lyder reglerna, så blir följande steg att vi blir helt isolerade, att det blir utegångsförbud. Det skulle vara ganska hemskt, konstaterar Håkan Nystedt.

Statsrådet har uppmanat alla som hör till riskgrupper att undvika närkontakter och att röra sig utanför hemmet, eftersom det ökar risken för smitta.

Om man nödvändigtvis måste gå till butiken själv eller ut på andra ärenden, är det bäst att göra det när det inte är så många andra kunder i rörelse. Man bör hålla minst en meters avstånd till andra människor.

Butiken är renast om morgonen

Biträdande marketchef Anette Stolpe är glad över att folk genast har hittat till butiken. Klockan sex när dörrarna öppnades stod det redan kunder och väntade, berättar hon.

- Butiken städas under natten, så det är som renast under morgonen och då är det bäst för riskgrupperna att handla.

I butiken har man överlag tagit till en hel del åtgärder för att förhindra att smitta sprids från en människa till en annan. Vid ingången har personalen bland annat placerat handskar och desinficeringsmedel, som kunderna kan använda när de handlar.

Personporträtt på Anette Stolpe
Bildtext Biträdande marketchef Anette Stolpe är nöjd över att folk hittar till butiken redan klockan sex.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Alla ytor desinficeras en gång i timmen och i kassorna har pinnen som placeras mellan kundernas varor tagits bort. I stället har man satt upp en stor skylt där kunderna ombeds vänta med att sätta varorna på bandet tills föregående kund är klar med sina uppköp.

- På det sättet lämnar man också naturligt ett säkerhetsavstånd till följande kund, säger Stolpe.

De bröd och bullar som affären gräddar på plats packas färdigt in i påsar och salladsbaren är nu stängd.

Situationen har lugnat ner sig

För Anette Stople och hennes kollegor gäller det att snabbt anpassa sig till situationen och ta en dag i sänder. Det här är första gången något sådant här händer och det finns ingenting att jämföra med, konstaterar hon.

- Folk har hamstrat mycket och det har varit tuffa dagar att vara på jobb. Nu har det avtagit lite och folk har väl fyllt sina förråd för en tid. Vi tar en dag i taget och följer handelslagets riktlinjer. Nog tror jag att vi reder ut det här på ett eller annat sätt.

Hon försäkrar i alla fall att det inte är något problem att få tag på varor.

- Varor kommer nog alla dagar, men de kanske inte hinner ut på hyllorna i riktigt samma takt som vanligt.

Diskussion om artikeln