I lanthandeln i Ingå vill personalen hjälpa dem som är rädda för smitta
Att jobba i butikskassan och träffa en massa människor är trots coronaviruset inga problem för varken köpman Monica Brunberg eller Merja Holmberg som jobbar i en matbutik i Ingå.
Köpman Monica Brunberg i K-market Lantis i Ingå är inte orolig för att komma på jobb och bli smittad av coronaviruset.
– Nej, inte alls. Vi försöker hjälpa dem som är rädda för smittor.
Livmedelsaffären erbjuder sedan tidigare hemtransport till äldre mänskor i kyrkbyn i Ingå. Men nu får också andra beställa den servicen, berättar Brunberg.
– Nu har vi sagt till andra som brukar gå här att, om ni är rädda, så ring på, så hämtar vi hem.
Den som för hem maten kan lämna matkassen utanför kundens dörr, förklarar hon.
Personalen kan kvittera mottaget paket
Också Merja Holmberg jobbar i den här butiken. Inte heller hon är rädd för coronaviruset.
– Men folk är nog väldigt försiktiga och det är ju det här med hygien som man måste vara väldigt noggrann med.
Vi har ju inte direkt närkontakt heller, säger Monica Brunberg.
– Vi står ju på varsin sida om disken.
Då det gäller postservicen har butiken fått instruktioner att personalen kan kvittera breven på kundens vägnar för att minska på smittorisken, berättar hon.
Desinficering pågår dag för dag
Det är en hel del extra jobb i butiken med att minska risken för att coronaviruset sprider sig där.
Själva använder vi handskar, säger Brunberg.
– Nu byter vi tänger vid brödet och packar delvis brödet. Så går vi runt och desinficerar under dagen.
Vissa är rädda för att gå ut
Vi torkar ytor alltid när vi har chans, säger Merja Holmberg.
– Vi har desinficeringsmedel vid kassan. Däremellan, när vi har chans, så går vi och plockar och städar.
Ensamma vill prata i butiken
En del av kunderna kanske nu inte träffar så många andra än butikspersonalen i kassan. Både Monica Brunberg och Merja Holmberg har märkt att det nu är ännu viktigare än förut för kunderna att få prata.
– Absolut, men vi är ju en liten närbutik, så vi pratar ju alltid med våra kunder, säger Brunberg.
Kunderna berättar att det hela är lite underligt och att det är någonting man inte har upplevt förut. Och vissa är rädda för att gå ut, enligt henne.
Merja Holmberg har märkt att särskilt äldre som nu sitter hemma allena, vill prata med butikspersonalen.
– Det är den där stunden som de också vill ventilera. Alla förstår att det är allvarligt att vara försiktig, men många är verkligen mycket allena.
Holmberg: “Folk har tid att baka”
Vissa produkter har gått åt mer än vanligt. Det som gläder Holmberg är att folk bakar mycket själva nu.
– Så mjöl och jäst och sådant går mer åt än tidigare. Folk har tid att baka, och göra mat från början till slut.
Det är inte bara färdigmat som går åt utan man köper potatisar, morötter och kött och tillreder maten från början, enligt Holmberg.