Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sköna och spännande TV-serier & filmer att streama just nu – vi listade några favoriter

Från 2020
Uppdaterad 23.03.2020 14:06.
Collage av tv-serier och filmer
Bildtext Här ger vi våra bästa tips på TV-serier och filmer. Det finns massor med filmer och serier att se både på betaltjänster men också gratis.
Bild: HBO Nordic, Netflix

Underhållning behöver vi nu och det bjuds på både nytt och gammalt på olika streamingtjänster. Både gratis och betaltjänster.

Vi har listat några serier och filmer vi tycker man kan passa på att se just nu då många sitter hemma på grund av coronaviruset.

TV-SERIER

Mad Men
För dig som gillar kostymdrama, fantastiska miljöbekrivningar från 1960-talets amerikanska reklamvärld (men ändå rätt vardaglig handling) på Madison Avenue i New York med superb dramaturgi. (Netflix)

Karaktärer från tv-serien Mad men.
Bildtext Mad Men har hela sju säsonger att dyka ner i.
Bild: AMC

Dark
För dig som gillar tidsresor, familjedrama, spänning och intelligent underhållning som INTE är producerat i Hollywood. (Netflix)

scen från den tyska TV-serien Dark, en man står vid en säng där ett litet barn ligger
Bildtext Den tyska science fiction-dramaserien har två säsonger att se på.
Bild: Netflix

Succession
För dig som gillar dysfunktionellt familjedrama som skildrar en mediedynasti i förfall och en skara kapitalistgalna syskon. Ett sant prestigedrama i kvalitetsförpackning.
(HBO Nordic)

Sonen Kendall Roy och pappa Logan Roy i serien Succession grälar på kontoret.
Bildtext Succession borde räknas som en av vår tids tv-klassiker. Finns två säsonger att njuta av.
Bild: /All Over Press

Parks and Recreation
För dig som gillar komediserier där man får skratta högt är det här en mer välskriven, roligare och fyndigare serie än The Office.
(HBO Nordic)

bild på hela teamet som gör Parks and recreation
Bildtext Parks and Recreation bjuder på sju säsonger att gotta sig i. Men passa på att se serien nu, för då mars är slut finns serien inte mer tillgänglig på HBO Nordic.
Bild: 2014 NBCUniversal Media, LLC

Skam
För dig som gillar tonårsdrama, konflikter och fantastiska skådespelarprestationer, SKAM blev ett internetfenomen då serien kom ut 2016, den norska serien skildrar tonårstiden med humor och äkthet.
(Arenan)

De fem huvudpersonerna i Skam som sitter kring ett bord.
Bildtext SKAM tog hela världen med storm då den kom 2016. Det finns fyra säsonger att se på.
Bild: NRK

FILMER

Billy Elliot
För dig som tröttnat på dansvideon på TikTok, gillar feel-good, Karate Kid (fast med balett) och underdog stories.
(Netflix)

Billy Elliot (Jamie Bell) hyppäämässä ilmaan balettitossut kaulan ympäri kietaistuna.
Bildtext Jamie Bell fick sitt stora genombrott i Billy Elliot och i motsats till många andra barnstjärnor har han lyckats hålla karriären i liv under alla dessa år.
Bild: /All Over Press

We’re the Millers
För dig som tycker DIN familj är dysfunktionell, älskar Jennifer Aniston, langare och under bältet-humor.
(Netflix)

Familjen sitter i sin bil
Bildtext We are family... "kvalitetstid" med "familjen" under en "mysig" road trip.
Bild: (c) 2012 Warner Bros. Entertainment Inc.

Eternal Sunshine of The Spotless Mind
För dig som just gjort slut med din partner, tycker om ärliga relationsskildringar och är hemligt kär i Kate Winslet och/eller Jim Carrey.
(HBO Nordic)

Tahraton mieli
Bildtext Kate Winslet blev Oscarsnominerad för sin instas som Clementine Kruczynski i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Hon förlorade mot Hilary Swank i Million Dollar Baby. Men filmen vann en Oscar för bästa originalmanus.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Sam Raimis Spider-Man trilogi
För dig som älskar superhjältar, inte lider av araknofobi, behöver ett skratt och jubel i ditt liv.
(HBO Nordic)

Hip Hip Hora
För dig som gillar SKAM, Fucking Åmål, högstadienostalgi, tonårsfyllor och tonårshämnd.
(Arenan)

Hip hip hora (12)
Bildtext Amanda Renberg lyser i rollen som Sofie.
Bild: Joakim Strömholm

Gratis streamingsidor

Viddla

Med hjälp av bibliotekets egen streamingtjänst Viddla kan du titta på tre filmer varje månad. Här hittar du ett stort utbud filmer för vuxna som t.ex. Atomic Blonde, The Terminator, Stan & Ollie, Mulholland Drive, Suspiria och Hacksaw Ridge för att nämna några. Barnen kan spendera tid med bland annat Paddington 1 & 2, Ronja Rövardotter, Pelikanmannen, Emil i Lönneberga och Fåret Shaun.

Arenan

Kvinnor i mars kunde man kalla för ett experiment eller ett upprop där alla filmer på Yle Teema & Fem under mars månad är regisserade av kvinnor. Filmerna finns också på Arenan och då du ser dem kan du fundera på om det syns att filmerna är regisserade av kvinnor? Och på vilket sätt syns det? Och skall det synas?

Yle Teema har också uppmanat publiken att göra det så kallade Bechdel-testet på filmerna för att se hur många av dem som klarar det.

Bechdel-testet är ett sätt att bedöma hur kvinnor framställs i film och går ut på att man kollar ifall det i en film finns två kvinnor som har ett namn, som talar med varandra om något annat än män. Testet säger alltså inget om filmen är bra eller dålig.

Open Culture

Open Culture hittar du över 1000 filmer du kan se gratis på nätet. Det handlar främst om amerikanska filmer och du kan leta efter dem enligt filmtitel eller sedan välja olika kategorier som t.ex. komedi och drama, skräck och Hitchcock, westerns eller animationer.

Du hittar även en länk till Koreanska Film arkivet som satt ut över 100 koreanska filmer med engelsk text, ett tips för dig som sett Parasite och nu funderar på att fortsätta bekanta sig med sydkoreansk film.

Idfa

Idfaeller Internationella dokumentärfilmsfestivalen i Amsterdam är världens största festival för dokumentärer. Idfa har också en sida där man kan se nästan 200 dokumentärfilmer med engelsk text, mot en betalning kan man se ännu fler. Du kan söka på olika ämnen, länder eller längden på filmerna.

Vilka är dina absoluta favoriter då det gäller TV-serier eller film som är tillgängliga just nu? Skriv gärna dina egna tips i kommentarsfältet under artikeln.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln