Kommentar om regeringens krispaket: Den här gången är det de små som ska räddas
Krispaketets storlek återspeglar situationens allvar. Vi är på väg in i en kris som liknar finanskrisen år 2008. Men med en viktig skillnad. Det skriver Svenska Yles Pekka Palmgren.
År 2008 räddades bankerna för att inte hela samhällssystemet skulle kollapsa, nu räddas företagen, små företagarna och till och med frilansande kulturarbetare.
Ingen ska lämnas ensam
En taxiföretagare jag talar med berättar att han redan meddelat både skatteverket och pensionsbolaget att han inte klarar av sina månatliga betalningar. Han har ett par kunder per dag.
En bekant musiker går ut på Facebook och vädjar om hjälp eftersom alla konserter är avbokade. En restaurangföretagare berättar att hon stänger och permitterar personalen.
För små och medelstora företagare och till frilansare inom kultursektorn var regeringens information om ett massivt stödpaket åtminstone delvis en lättnad.
Budskapet från regeringen var att ingen lämnas ensam. Småföretagare kan få en slags arbetslöshetsstöd och arbetslöshetskassorna kommer att fyllas på ur statskassan.
Staten garanterar lån till storföretagen
Samtidigt får storbolagen stöd till exempel i form av statsgarantier.
Finnair meddelade tidigare idag att regeringen har garanterat en lånesumma på 600 miljoner euro som en del av en tilläggsfinansieringsplan som bolaget nu förverkligar. Aktiens pris går kraftigt upp. (cirka +10% kl.15:15) Beslutet ska ännu bekräftas av riksdagen.
Liknande beslut tas just nu på många håll.
Och det norska flygbolaget Norwegian kunde också meddela om en statlig lånegaranti och som följd rusar aktien uppåt på börsen i Oslo.
Pengar på posten
I USA har finansminister Steven Mnuchin kastat fram tanken på att helt enkelt dela ut pengar till konsumenterna för att garantera att konsumtionen håller i gång, för att garantera inkomster för företagen. Det skulle ske i form av en check på posten.
Men hur skulle till exempel taxi- eller restaurangförtagare ta del av den konsumtionen då medborgarna stannar hemma?
Taxi - och restaurangföretagen försöker samarbeta kring hemtransporter men dessa utgör ändå bara en liten del av företagens omsättning.
Statsskulden kommer att växa
På sin presskonferens fick statsminister Sanna Marin idag frågan hur krispaketet påverkar statsskulden.
Vi tänker inte på det nu, utan hjälper lander över den akuta krisen, svarade hon.
Förr eller senare måste regeringen ta ställning till hur stor ökningen av statsskulden ska bli.
Finlands statsskuld är just nu cirka 110 miljarder och upplåningsbehovet är cirka 23 miljarder. Om hela krispaketet på cirka 15 miljarder skulle läggas till statsskulden skulle lånebehovet öka avsevärt.
Å andra sidan är räntorna förmånliga - åtminstone just nu. Den statliga skuldbördan blir i alla fall en senare fråga.
Återhämtningen - när sker den?
Ingen vet när återhämtningen börjar. Ingen vet hur börskurserna kommer att utvecklas. Ingen vet konsumtionen börjar på nytt. Just nu finns flera frågor än svar.
Den världskända ekonomiprofessorn Kenneth Rogoff säger rent ut i en intervju i Svenska Dagbladet att det här är en kris han inte förstår, en kris som samtidigt drabbar både utbud och efterfrågan.
Ekonomer talar samtidigt hoppfullt om en V-formad återhämtning. Det vill säga en återhämning som sker lika snabbt som störtdykningen.
Det enda vi vet säkert just nu är att det kommer att bli värre innan det blir bättre.