Efterfrågan på köttprodukter och portionsmat har skjutit i höjden – nu sneglar också svenskarna mot Österbotten
På Snellman i Jakobstad jobbar man för högtryck. Efterfrågan är upp till femtio procent högre än normalt på vissa köttvaror. - Men man behöver inte hamstra, maten räcker till, säger vd Roland Snellman. I Sverige är tillgången på mat inte lika självklar.
Fredagen den 13 mars satte storhandlandet, eller kanske hamstrandet, igång till följd av coronaviruset. Maletköttförpackningar gick åt som smör på heta stenar och på eftermiddagen gapade köttdiskarna tomma i många livsmedelsbutiker.
Tog beslut om att öka produktionen
På Snellman i Jakobstad tryckte man gasen i botten när man fick signaler om att folk börjat hamstra mat. Ledningen tog genast beslut om att fortsätta produktionen också under lördagen.
- Vi gjorde så för att kunna svara på den ökade efterfrågan. Våra volymer har gått upp med tiotals procent, upp till femtio procent på vissa produkter, säger Roland Snellman som är vd för Snellmans köttförädling.
Sen dess jobbar de anställda på Snellman långa dagar och sexdagarsvecka för att möta den ökade efterfrågan på köttprodukter och färdigmat.
Nu lämnar tjänstemännen sina kontor för att hjälpa till i produktionen, säger Tommy Snellman som är vd för Kokkikartano, som är en del av Snellmankoncernen.
Också när det gäller färdiga matportioner har efterfrågan ökat med femtio procent.
Svenskarna ringde Snellman
Snellmans har också fått telefonsamtal från Sverige. Där oroar man sig för att livsmedlen kan ta slut.
Självförsörjningsgraden i Sverige ligger kring 50 procent och om gränserna stängs också för livsmedelsimport kan Sverige hamna i en svår sits.
- I Sverige är det också stor efterfrågan på vissa produkter som maletkött och de ringer för att höra sig för om råvara. De har stor brist på nötkött, säger Roland Snellman.
Snellman säljer redan i nuläget köttprodukter till Sverige och den försäljningen har ökat rejält.
Nu går diskussionen het i Sverige om landet gått fel väg när man förlitat sig så starkt på import av livsmedel.
Coronavirus visar vikten av självförsörjning, i princip varannan tugga är importerad, skriver Lena Johansson som är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Högre självförsörjningsgrad i Finland
I Finland ligger självförsörjningen på livsmedel kring 80 procent. Maten räcker till alla, de österbottniska växthusen är i full produktion och mängden grönsaker som produceras ökar varje dag, meddelade Österbottens svenska producentförbund i fredags.
På husdjursgårdarna produceras kött, mjölk och ägg i samma utsträckning som före coronaepidemin, skriver ÖSP.
Stor åtgång på färdiga matportioner
Att efterfrågan på färdigmat ökat med 50 procent är en märkbar ökning, säger Tommy Snellman. Men åtminstone hittills hinner produktionen med.
- Vi klarar fortfarande av att leverera i stort sett allt som beställs och vi har tagit in extra personal och tjänstemän i produktionen, säger Snellman.
För att klara leveranserna har man pausat tillverkningen av vissa små produkter.
Tommy Snellman säger att Snellmans har en jättebra personal som kavlar upp ärmarna och är flexibla. Därför hinner man med den ökade produktionstakten.
Tjänstemännen klagar inte heller över att delta i det praktiska arbetet.
- De är glada över att delta, vi vet att många just nu blir permitterade runt om i landet. De är tacksamma över att kunna jobba i produktionen istället för att bli utan arbete, säger Snellman.
Finland är nästan helt självförsörjande på kött
När det gäller kött reder sig Finland i princip helt utan import, säger Roland Snellman. Vad det gäller nöt, svin och fågel ligger självförsörjandegraden på omkring 90 procent.
Snellmans använder sig enbart av inhemsk råvara och har sina egna producenter som levererar djur.
När de som tidigare ätit ute nu fyller sina hyllor hemma kan det tillfälligt se ut som om matvaror tar slut i butiken, men Roland Snellman säger att köttförädlingen följer efter.
Det tar en litet tag att ställa om till flera konsumentförpackningar istället för att leverera till storkök, men inom några veckor har läget normaliserats.
Lyckas ni fylla hyllorna, eller blir den som slutar jobbet sent utan köttprodukter?
- Nej, man behöver absolut inte vara orolig. Vi kommer att fylla hyllorna och köttet räcker till, säger Roland Snellman.
Det är första gången i fredstid som vi lever i undantagstillstånd och Roland Snellman säger att man kan uppleva detta som en liten kris.
- Men den ställer till stora saker genom att människor börjar tänka på sina grundbehov, och tillgången på mat är ett av dem. När man upplever att maten riskerar ta slut, då blir den väldigt viktig, säger Roland Snellman.
Äter hemma istället för på restaurang
Om den stora efterfrågan håller i sig eller mattas av är svårt att förutspå, säger Roland Snellman. Men om man följer med skeendet i andra länder, som i Sverige där man ligger lite före oss gällande coronavirusets utbredning, så kommer efterfrågan att fortsätta vara hög.
- Där köper kunderna fortsättningsvis mera livsmedel i dagligvaruhandeln, medan hotell, restauranger och cateringen köper betydligt mindre. Konsumtionen förskjuts helt enkelt, säger Roland Snellman.
Tommy Snellman säger att leveranserna till hotell och restauranger rasat med uppemot 70 procent. Den försäljningen flyttar nu över till detaljhandeln.
- Människor köper hem mat till sig och sina barn som inte är i skolan längre. De köper också färdig lunchmat att äta hemma eller på arbetet. Många restauranger håller stängt, tyvärr är jag rädd för att vi kommer att se många konkurser, säger Tommy Snellman.
Roland Snellman uppskattar att efterfrågan på köttprodukter från privatkunder kommer att fortsätta vara mellan tio till tjugo procent högre än innan coronaviruset.
Snellman säger att det går åt lite mera råvaror när man själv tillreder sin mat från grunden än när man köper en färdig måltid som tillverkats i storkök.
Traditionell mat istället för exotiska rätter
I kristiden är det den traditionella maten som vinner terräng, säger Tommy Snellman. Åtminstone just nu är kunderna inte så intresserade av mera exotiska smaker och trendiga maträtter.
- Det är det trygga och traditionella som tilltalar kunderna. Makaronilåda, skink- och laxfrestelse och soppor, det är främst sådana maträtter som går åt. Paninin är också omtyckt som en mellanmålsprodukt.
Tommy Snellman säger att företaget kontrollerat sina leverantörskedjor och det råder ingen brist på råvara. Köttet får man från den egna koncernen och det finns potatis, grönsaker och mejeriprodukter att tillgå.
- Det kan eventuellt blir brist på någon råvara så som till exempel lax. Men vi kommer att klara oss rätt länge. Sen kan ju en packmaskin gå sönder och det blir problem att hitta reservdelar. Men på det hela taget ser det bra ut, säger Tommy Snellman.
Producenternas arbete får uppskattning
Roland Snellman säger att köttproduktionen och övrig primärproduktion seglat smått i motvind i samhällsdebatten under de senaste åren. Men sist och slutligen fyller primärproduktionen en mycket viktig funktion i samhället och den behöver fungera.
- Vi är glada att vårt arbete uppskattas och speciellt glada över att producenterna och deras jobb nu får synlighet och uppskattning, säger Roland Snellman.
- Jordbrukarna är våra vardagshjältar, säger Tommy Snellman.