Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Så här blir en oljemålning av Kaj Stenvall till

Från 2020
Screenshot från dokumentären Kaj Stenvall målar en tavla
Bild: Petteri Lappalainen / Yle

Konstnären Kaj Stenvall är, sällsynt nog, både uppskattad av kritiker och älskad av folket. I dokumentären "Kaj Stenvall målar en tavla" öppnar han sin teknik för sina beundrare. Vi får bevittna hur Stenvall under fem dygns tid skapar en oljemålning från början till slut, från en vit duk till en färdig målning..

Kaj Stenvall, Juhani Palmu och Kuutti Lavonen - där har vi de populäraste finska bildkonstnärerna under de senaste 40 åren, med mer begränsade uppsvingsperioder även för t.ex. Marjatta Tapiola eller Risto Vilhunen.

Det slående i den snäva listan är att Kaj Stenvall är den enda vars konst kan kallas intellektuell och ställningstagande. Både i Finland och internationellt är det väldigt sällsynt att en ställningstagande konstnärs produktion omfamnas av den stora allmänheten, det enda undantaget jag kommer på är Andy Warhols 1960-tal.

Resten av de stora kännetecknas av teknisk briljans, känsla, ett utvecklat färgsinne eller en uppfunnen egen "värld" som vädjar till åskådaren.

Screenshot från dokumentären Kaj Stenvall målar en tavla
Bild: Petteri Lappalainen / Yle

Det betyder inte att Kaj Stenvall skulle sakna teknisk briljans, känsla och ett sofistikerat färgsinne, eller att han inte i sina verk skulle ha skapat en egen värld.

Men hans tavlor har dessutom intellektuella nivåer för dem som attraheras av sådana, att omfattas eller ignoreras. Uppenbarligen har ett flertal av finländarna valt att omfatta även de här nivåerna, annars är Stenvalls popularitet omöjlig att förklara.

I dokumentären "Kaj Stenvall målar en tavla" bad jag honom avslöja sin teknik, att som en trollkarl blotta sina hemligheter för amatörkonstnärer och andra intresserade. Att visa hur han bygger upp färgytorna, att berätta hur han delar bildytan, att helt enkelt förklara varför han fattar just de beslut han gör under målningsprocessen.

I oktober 2019 åkte jag med fotografen Petteri Lappalainen till Stenvalls ateljé i Åbo, och filmade där hur en målning blir till, från början till slut.

Det hela visade sig vara mycket mer komplicerat än jag hade kunnat föreställa mig. Och ändå hade Kaj Stenvall tavlans slutliga form färdig i sitt sinne redan innan det första penseldraget,.

Men där man kunde tro att målningsprocessen då bara blir att förverkliga det som redan finns som en klar bild i tankarna, visade det sig att målandet utgjorde en labyrint, där det konstant gällde att undvika olika fällor och balansera potentiella hot som tidigare gjorda val kan aktualisera.

Screenshot från dokumentären Kaj Stenvall målar en tavla
Bild: Petteri Lappalainen / Yle

Det tog Stenvall fem dagar att slutföra tavlan. Trots osäkerhetsfaktorerna i själva processen, plus pressen av att filmas i timmar varje dag, förhåller sig Kaj Stenvall lugn och koncentrerad.

Han berättar om sina redskap, färger och beslut gällande t.ex. färgskikt eller kalla/varma toners inverkan på hur perspektiven uppfattas. Det hela blir en kort mästerkurs i konst och en sann njutning i att följa med en yrkesmans skapande geni.

Text: Josper Knutas

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln