Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stadsbor flyr ut till stugan för att undvika smitta - försäljningen ökade i bybutiken i Bromarv

Från 2020
Uppdaterad 24.04.2020 09:54.
En kvinna i grå jacka går ute, i bakgrunden syns en liten bybutik och en fiskförsäljningsvagn.
Bildtext Man kan röra sig mera fritt på landet, säger Lovisabon Linnéa Nystedt som spenderat veckan på stugan i Bromarv.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Glesbygdens brist på människor ses i coronavirustider som något positivt. Där kan man röra sig lättare utan att smittas - eller smitta någon annan. Men det är inte oproblematiskt att röra sig fritt i virustider, påpekar regeringen.

Städernas gator och köpcenter runt om i landet står till stora delar öde nu när finländare ska undvika kontakt med varandra.

I mitten på mars är öde vägar och hus normalläge i områden med många fritidsbostäder. Men coronaviruset har satt samhället upp och ner och i till exempel Bromarv är det mera liv och rörelse nu än det brukar.

Det här märks av bland annat i byns enda butik.

- Jo här är mera människor i rörelse. Också sådana som man inte sett förut, och det är ju trevligt, konstaterar Tanja Eriksson.

Friare liv på landet

En familj som tog sitt pick och pack och åkte ner till fritidsbostaden i Bromarv har åkt hela vägen från Lovisa.

Linnéa Nystedt och hennes två tonåringar bor till vardags i en lägenhet i centrala Lovisa men har spenderat största delen av veckan på stugan.

Där är livet mera fritt än hemma.

- Vi kan vara ute bäst vi vill. Vi behöver inte träffa människor om vi inte måste besöka bybutiken och det försöker vi också minimera så mycket som möjligt, förklarar Linnéa Nystedt.

Linnéa Nystedt står vid ett träd och tittar in i kameran.
Bildtext Linnéa Nystedt är nöjd över att få trädgårdsarbeta på stugan i stället för att sitta isolerad i sin lägenhet.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Hemma i Lovisa skulle hon och barnen troligtvis mest sitta inne dagarna i ända. På landet är antalet möjliga aktiviteter fler, där kan de till exempel jobba i trädgården.

- Det var nog det som mest drog mig hit. Nu hinner jag göra en hel del färdigt till sommaren.

Linnéa Nystedt har haft semester den senaste veckan men hennes jobb är också möjligt att sköta till stor del på distans.

Att göra skolarbete på stugan är inte heller ett problem för barnen nu när skoluppgifterna ska skötas över nätet.

Kan sprida smitta

Det är ändå inte helt oproblematiskt att medborgare rör sig mellan olika platser. Det kom fram på statsrådets presskonferens i torsdags (19.3) då statsministern, social- och hälsovårdsministern och familje- och omsorgsministern svarade på journalisternas frågor.

Det finns platser i Finland där coronaviruset ännu inte har spridits i någon större utsträckning. Därför är det viktigt att invånare från smittade huvudstadsregionen inte åker dit, sade social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF).

Viktigt är också att man är frisk när man åker i väg. Blir man sjuk på stugan och den ligger väldigt avsides kan det leda till problem.

På mindre orter är vårdkapaciteten inte den samma som på större orter, påpekade statsminister Sanna Marin (SDP).

Vi kan inte smitta någon och ingen kan smitta oss så länge vi är på stugan

― Linnéa Nystedt

Också i Bromarv har kunder i butiken uttryck oro över att fritidsborna tar med sig smitta till byn, berättar Tanja Eriksson.

Hon har också själv tänkt på saken men upplever att tanken är lite självisk.

- Jag förstår ju att man vill komma ut till landet för det är ju därför jag bor här. Man kan gå ut i skogen och ha naturen nära. Man är kanske friare än i stan.

En kvinna sitter i en kassa i en liten livsmedelsbutik, i sällskap av en kund som har ryggen mot kameran.
Bildtext Tanja Eriksson har förståelse för att människor hellre isolerar sig på landsbygden än i storstäderna.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Också Linnéa Nystedt har tänkt på smittspridningsrisken och försöker därför minimera behovet av att komma till bybutiken för att handla.

Det är den enda situationen där hon kan sprida smitta, för stugan i Djupvik ligger väldigt avlägset och dit kommer inte en enda människa, konstaterar hon.

- Vi kan inte smitta någon och ingen kan smitta oss så länge vi är där. Jag tänker att vi ändå är mera skyddade här i Bromarv.

En gång i en livsmedelsbutik. På hyllorna skymtar olika varor och i slutet av gången finns en kyl fylld med produkter.
Bildtext Bybutiken i Bromarv är liten men välfylld. Just nu är efterfrågan på färdigpackade matkassar och hemkörning mera pop än tidigare.
Bild: Malin Valtonen / Yle

I bybutiken har man gått in för nya system för att minimera risken för smitta som i värsta fall kunde leda till att butiken tillfälligt måste stänga.

Av de tre anställda jobbar två i butiken medan den tredje sköter bokföring på distans. De är aldrig på plats i butiken samtidigt vilket minimerar risken att de skulle smitta varandra.

Allt för att Bromarvborna fortsättningsvis ska kunna handla lokalt trots coronaepidemin.

Hör intervjun med Linnéa Nystedt i ljudklippet nedan.

23.3.2020: Vi är med på distansundervisning i Boxby skola och går på fågelskådning i Lovisa

20:43

Diskussion om artikeln