Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det finns familjekaféer för nyblivna vuxna men nya doktorander lämnas vind för våg - ny förening vid ÅA vill se till att ingen lämnas utanför

Från 2020
Uppdaterad 25.03.2020 17:51.
en kvinna och en man står vid aura å i vårväder
Bildtext Ordförande Inka-Maria Nyman och viceordförande Robin Lybeck vill öka kontakten mellan doktoranderna vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Inka-Maria Nyman deltog tillsammans med sin kompis Ylva Perera på ett informationstillfälle för nyanställda doktorander vid Åbo Akademi. Perera frågade om det fanns något gemensamt forum där doktorander samlades och fick ett nekande svar. Då sa Nyman: "Hördu Ylva, vi ska grunda en förening!"

Det här var hösten 2019. Strax efteråt skickade de ut ett mejl till alla doktorander vid Åbo Akademi och på en vecka fick de över 120 svar.

- Det överraskade oss totalt. Det finns nämligen knappa 800 doktorander totalt vid Åbo Akademi så vi märkte att det helt klart finns en efterfrågan, säger Nyman.

Fyrtio personer samlades på plats och 11 via Zoom och föreningen kunde grundas. Det här hände för några veckor sedan, innan coronaviruset hade spridits i Finland med efterföljande restriktioner.

- Vi var alltså lite på femtio doktorander som var med och grundade den här föreningen, så det känns fint. Och jag är lättad att vi faktiskt hann ha det där mötet, nu skulle det ju vara mycket svårare, säger Nyman.

en kvinna i vårkläder står i vårväder vid aura å
Bildtext Inka-Maria Nyman är doktorand i musikvetenskap vid Åbo Akademi. Hon vill gå emot den gamla synsättet på att doktorera.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Vill öka kontakten mellan doktoranderna

Inka-Maria Nyman är nu ordförande för den nygrundade Doktorandföreningen vid Åbo Akademi. Robin Lybeck är viceordförande.

Vad är syftet med den här föreningen?

- Att doktoranderna ska hitta varandra. Det finns nämligen den här traditionella synen på att doktorera att man är ganska ensam, säger Nyman.

Min handledare beskrev det som att man kastar ut alla doktorander i vattnet och de som lär sig att simma tar sig till andra sidan och får sin doktorsexamen och de som drunknar så är det sen inte sist och slutligen så synd om

Inka-Maria Nyman, ordförande för nya Doktorandföreningen vid Åbo Akademi

Hur har det då varit att doktorera innan den här föreningen grundades?

- Det har varit överraskande lite kontakt tidigare mellan olika fakulteter och olika ämnen. Att göra en doktorsavhandling blir ju ofta ett ganska ensamt arbete, säger Lybeck.

- Därför har det varit jättefint att se att det redan under det här skedet när vi grundat föreningen har våra möten fört ihop doktorander från olika ämnen och vi har hittat varann, fortsätter han.

en man i svarta vårkläder står i vårväder vid aura å
Bildtext Robin Lybeck är doktorand i sociologi vid Åbo Akademi. Han säger att det är svårt att diskutera med andra om sina funderingar.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Det hade redan funnits en hel del planer på evenemang, men på grund av coronasituationen läggs mycket på is i det här skedet.

- Men vi kommer att ha allt från sådana evenemang där vi lär känna varandra till sådana evenemang som ger oss färdigheter som vi behöver i vårt arbete. Det är de två huvudpunkterna, säger Lybeck.

Familjekaféer var inspirationskällan

Inka-Maria Nyman har nyligen kommit från en mammaledighet och hon berättar att familjekaféer egentligen varit en av inspirationskällorna till den här föreningen.

- Då jag kom från en mammaledighet och började doktorera ville jag hitta en liknande gemenskap som finns vid olika familjekaféer, så att man vet att då väggarna kommer emot och världen rasar samman så finns det någon som man kan vara i kontakt med, säger Nyman.

Hon säger också att doktorander faktiskt är en väldigt brokig skara människor, eftersom doktoranderna kan vara i olika åldrar, från olika fakulteter, vara av olika nationaliteter, i olika livssituationer och ha olika finaniseringsmöjligheter.

- Och vi vill att ingen doktorand blir ensam och känner att de är den enda som håller på med det här och tampas med de stora frågorna. För det är svårt att doktorera, säger Nyman.

- Så vi vill öka doktoranders personliga välmående, men också professionellt nätverkande och vem vet vilka fantastiska samarbetsprojekt man kan hitta på när man sen lär känna varandra, fortsätter hon.

Dessutom anser både Nyman och Lybeck att det är viktigt att det ska gå att delta på distans i så många av evenemangen som möjligt. Speciellt med tanke på att Åbo Akademi finns på flera orter.

En trädörr vid ingången till Humanisticum
Bildtext Oberoende av varandra har det också dykt upp liknande doktorandföreningar vid andra universitet. Nyligen har en grundats vid Helsingfors universitet och vid Åbo universitet håller man som bäst på att grunda en förening för doktorander.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Vardagen fortsätter men på distans för doktoranderna

Sedan 18 mars har varken studenter, doktorander eller personal haft tillgång till Åbo Akademis utrymmen.

För Nyman och Lybeck betyder det här arbete på distans, vilket inte är problematiskt för Lybeck.

- Jag har inga problem att arbeta hemifrån. Allt som jag jobbar med kan göras hemma och jag har inte heller kurser just nu att hålla. Allt fortsätter, men i lite andra förhållanden, säger Lybeck.

Vad har ni för tips för att få en fungerande arbetsdag på distans?

- Fortsätt som vanligt, gör allt som du kan göra. Det finns sätt att ha kontakt ändå, säger Lybeck.

- Strukturera din vardag, håll kvar rutinerna, klä på dig på morgonen, trots att det lockar att sitta i pyjamas vid datorn - och sen motionera och försök få frisk luft, äta ordentligt och inte bara snaska lite och försök göra skillnad mellan att vara på jobb och annars bara arbeta hemma. Men det är jättesvårt, säger Nyman, och fortsätter:

- Håll i minnet att det här kommer gå över. Det är såhär en tid, men vi fixar det!

Diskussion om artikeln