Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Avfall i coronatider: Släng inte näsdukar som bioavfall

Från 2020
Tjej som nyser.
Bildtext Släng näsduken i tätt försluten soppåse, uppmanar Cirkulärkraft Finland rf och Arbetshälsoinstitutet. Arkivbild.. Arkivbild.
Bild: Filemon von Numers

För att undvika spridning av coronaviruset går nu avfallsanläggningen Stormossen ut med uppmaningen om att inte sortera näsdukar och servetter som bioavfall. De ska i stället slängas som brännbart avfall i en tätt försluten påse.

- Tidigare har man kunnat lägga hushållspapper och näsdukar i bioavfall men nu ska det läggas med brännbart avfall. Har man en sjuk person ska man ha en papperskorg med påse som man kan lägga näsdukar i. Den ska tillslutas tätt och sorteras som brännbart, säger vd Leif Åkers på Stormossen.

Varför vill ni inte ha näsdukar bland bioavfall?

- Det är en försiktighetsåtgärd. Vår takorgansiation Cirkulärkraft Finland och Arbetshälsoinstitutet har gett ut instruktioner som vi följer, säger Åkers.

Leif Åkers, vd för Stormossen.
Bildtext Vd Leif Åkers säger att de på Stormossen inte ännu påverkats nämnvärt av coronavirusets framfart.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Instruktioner för sopsortering i coronatider:

  • Sortera tillsvidare näsdukar och servetter i brännbart avfall, inte i bioavfall.
  • Samla avfall från insjuknade i egen papperskorg, som bekläs med en påse. Slut den fulla påsen tätt och för den i avfallskärlet för brännbart avfall. Töm den insjuknades sopkärl dagligen.
  • Stäng soppåsen väl antingen med en rejäl knut eller genom att tejpa ihop innan du för den till avfallskärlet.
  • Ifall det blir avbrott i soptömningarna skall avfallet packas tätt och förvaras i ett utrymme där de inte kan skada hälsan och där t.ex. skadedjur inte kommer åt att sprida ut avfallet.
  • Det uppkommer mindre brännbart avfall om förpackningsavfall sorteras effektivt och packas tätt. Avfall skall inte lämnas på obemannade avfallspunkter om sopkärlen är fulla.

Källa: Stormossen

Förvara soporna i skydd från vilda djur

I nuläget fungerar Stormossens avfallshantering och kundtjänst som normalt. Men invånare uppmanas att skjuta upp icke brådskande ärenden till återvinningsstationerna tills läget har normaliserats.

Hur påverkar coronaviruset er på Stormossen?

- Rent konkret har vi tre personer i karantän som nyligen kommit hem från utlandsresor. Men i övrigt ser vi inga stora förändringar, säger Åkers.

- I dagsläget fungerar sophämtningen normalt, men om chaufförerna blir sjuka kan det bli inskränkningar, att tömningar inte blir lika frekventa som i dag.

Om det går så uppmanar Åkers alla att se över var man kan förvara sina sopor.

- Det ska vara ett tryggt ställe där fåglar och andra djur inte har möjlighet att komma åt dem.

Centrala upphämtningsplatser för sopor

Om situationen blir riktigt illa står det i Stormossens beredskapsplan att de ska ordna med centrala upphämtningsplatser dit invånarna själva kan föra sitt skräp.

- Vi måste ta en dag i taget och följa med läget. Man kan gå in på vår hemsida och läsa de instruktioner som finns där.

Stormossen hör till de arbetsplatser där långt ifrån alla kan jobba på distans.

- Två av de som är i karantän är chaufförer, de kan ju inte precis distansjobba. Det betyder att övrig personal måste vara lite flexibel och ställa upp för dem.

Till Stormossen hör Vasa, Korsholm, Korsnäs, Malax, Storkyro och Vörå.

Diskussion om artikeln