Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hos jordbrukarfamiljen Ingerström rullar produktionen trots undantagstillstånd: "Maten räcker till om vi tänker på varandra"

Från 2020
Uppdaterad 25.03.2020 12:22.
Ingerströms gård.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Hos jordbrukarparet Andreas och Maria Ingerström i Storsandsund i Pedersöre fortsätter arbetet som vanligt, trots att vi befinner oss i undantagstillstånd. Ingerströms gård producerar ekomjölk i vanlig ordning. - Man behöver inte hamstra, maten räcker till alla, säger Andreas Ingerström.

I den stora ladugården hos familjen Ingerström finns hundra kor som varje dag fortsätter att ge mjölk. Undantagstillstånd eller inte.

- Visst har vi tänkt att leverera mjölk som vanligt, sju dagar i veckan. Vi ser ingen panik som gör att man borde hamstra mat, säger Maria Ingerström.

Att mjölken skulle sina eller maten ta slut är inget scenario som oroar maken Andreas Ingerström.

- Det behöver man inte vara orolig för, vi ska måra på precis som vanligt, men kanske inte umgås så mycket med andra just nu, säger Andreas Ingerström.

Den här dagen när Yle Österbotten är på besök har man service på mjölkrobotarna precis som planerat.

Andreas och Maria Ingerström.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Barnen är hemma från skolan

Det enda som är lite annorlunda är att familjens tre barn är hemma. Men inte heller det är så väldigt ovanligt. Barnen har gått i kyrkans dagklubb men i övrigt varit hemma med föräldrarna tills de börjat förskolan.

De är vana att vara hemma och delta i arbetet på gården.

- Jag har förklarat åt barnen att det här är som ett lite tråkigt sommarlov. Vi jobbar, kompisarna är bortresta, och barnen är hemmavid. Inte är det så stor skillnad, säger Maria.

Är jordbrukarna bättre rustade för en sådan här situation än många andra yrkesgrupper? Kanske är det faktiskt så säger Maria. Som jordbrukare är de vana vid att jobba hemma och inte snurra på bland en massa människor.

- Våra rutiner ändrar inte på grund av undantagstillståndet, vi följer den vanliga dagsrytmen, säger Maria.

Lite jobbigare har situationen ändå varit för barnen som hört och läst om coronaviruset både i skolan och på fritiden. Det har fått barnen att oroa sig.

Maria säger att hon och Andreas pratat lugnt med barnen och nu tar man en dag i taget.

- Man kan inte heller smita undan den situation vi befinner oss i. Men vi känner ingen hysteri utan tar det lugnt och försöker bara vara, säger Maria.

Ingerströms gård.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Nu lyfts jordbrukarnas insats

Senaste tiden har många jordbrukare känt sig påhoppade och utpekade i klimatdebatten. Nu när landet befinner sig i en typ av kristillstånd så blir livsmedlen och primärproduktionen mycket viktig.

Fastän coronaviruset förstås är mycket ovälkommet så välkomnar Ingerströms de nya vindarna i debatten. Nu lyfts behovet av självförsörjning upp.

- Det är ganska skönt på så vis, det har känts lite onödigt att man gått så hårt åt jordbruket. Det är ju den lyx vi lever i som skapar problemet, så som jag ser det hela, säger Andreas.

Finland har en hög grad av självförsörjning, 80 procent av livsmedlen är inhemskt producerade. I Sverige är siffran bara kring 50 procent.

Andreas berättar att en bonde delat ett foto på sociala medier som visar hur de utländska produkterna är slutsålda på svenska ICA. De svenskproducerade livsmedel står kvar i hyllorna.

- Det är klart, om vi inte köper inhemsk mat så visst, då tar produktionen slut, säger Andreas.

Ingerströms gård.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Känner ni er mera uppskattade nu än för två veckor sedan?

- Jag vet inte, vi fortsätter ju att jobba här hemma. Men det är som jag sagt till barnen när de frågat om jag är orolig över läget, så länge vi har rent vatten så klarar vi oss, säger Andreas.

Maria säger att hon läst mycket om hamstrandet av mat och även hur man lyfter fram sjukvårdens stora betydelse.

- Det som jag reagerade på är att vi jordbrukare räknas till de yrkesgrupper som är viktiga för landet. Det kändes som att oj, är vi så viktiga som det står om presidenten, sjukvården och polisen. Det är vi inte vana vid, säger Maria.

Maria säger att de som jordbrukare tar det som kommer i motgångsväg och sen kör på. Som jordbrukare är man inte van vid någon större uppmärksamhet.

- Vi gör det vi brinner för, det som är vår uppgift. Vi är som vi alltid varit, säger Maria.

Justerar arbetsdagarna enligt familjens behov

Varför vill man då vara jordbrukare, vad är det Andreas och Maria brinner för?

- Det är en livsstil. Vi är i princip bundna 24/7, men har en annan typ av frihet. Vi kan flexibelt justera våra dagar enligt familjen. Jag skulle inte byta bort det fast jag skulle få lediga helger.

Maria uppskattar att familjen kan ta med barnen i alla sysslor på gården. De är med i traktorn och bland djuren och följer små kalvars utveckling tills de är klara för slakt.

- Barnen ser vikten i att arbeta tillsammans och de vet varifrån maten kommer. Det är en viktig cirkel de är med i, de ser processen från början till slut, från jord till bord, och det är något vi verkligen brinner för, säger Maria.

Fortsätter satsa på jordbruket

Allt fler jordbrukare lägger ner sin verksamhet, men familjen Ingerström är redo att fortsätta satsa. Andreas började med åtta kor för tjugo år sedan. I dag har de byggt en ny ladugård och korna är hundra till antal.

- Vi satsar på det här och kommer att bygga ut ladugården igen.

Måste man hela tiden utvidga för att klara sig som jordbrukare?

- Nej, man måste inte om man är skuldfri. Men det är en elak snöboll som rullar och rullar, säger Andreas.

Andreas säger att varje gård borde hitta en alldeles egen produkt som folk vill köpa. En sådan produkt har Ingerströms gård, en egentillverkad grillost. Just nu väntar familjen sitt fjärde barn och därför ligger det projektet på is för tillfället.

Andreas säger att det för deras del är olyckligt att mjölkkonsumtionen minskar, men det som krävs är att man utvecklar nya, attraktiva produkter.

- Det ska komma nya produkter som folk vill prova på och som smakar gott, säger Andreas.

Ingerströms gård.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Hoppas att vi minns tillgången på inhemsk mat

Kommer coronakrisen att påverka hur vi ser på jordbruket i framtiden och kommer vi att att värdesätta den inhemska primärprodukionen också när vi återgår till normaltillstånd?

- Kanske kommer vi ihåg det en tid. Men sen halkar vi tillbaka i lyxtänket och vill ha det som är lite extra. Jag uppskattar det grundläggande och tycker att jag får den godaste maten här hemma, säger Andreas.

Vilka spår coronakrisen lämnar är svårt att sia om idag. Maria hoppas åtminstone att vi efteråt skulle komma ihåg att det fanns tillgång till inhemsk mat.

- Jag hoppas att vi minns tillgängligheten på inhemska livsmedel som en positiv efterdyning. Att man skulle minnas att det fanns potatis, grönsaker, mjölk och kött till förfogande även då, säger Maria.

Tänk på andra när du handlar mat

Österbottens svenska producentförbund gav på fredagen det lugnande beskedet att matproduktionen i Österbotten räcker till också under rådande undantagstillstånd.

Paret Ingerström håller med, butikshyllorna kommer inte att vara tomma.

- Så ser jag på situationen och det backas även upp av SLC, vi behöver inte vara oroliga, det finns mat, säger Andreas.

Om många människor hamstrar så blir det ändå tillfälligt tomt i butikshyllorna säger Maria. Vi borde sträva till att handla ganska normalt, men kanske för flera dagar åt gången, och inte roffa åt oss.

- Det handlar om kärlek till medmänniskan, att vi inte bara tänker på oss själva utan lämnar varor till riskgrupperna som inte vågar sig ut så ofta. Om vi tänker på varandra så fixar vi det här, säger Maria Ingerström.