Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidförbundet inleder samarbetsförhandlingar – målet är att spara över en halv miljon euro

Från 2020
Iivo Niskanen åker i mål.
Bildtext Iivo Niskanen satte guldkant på världscuphelgen i Lahtis med sin seger, men nu är det dystrare tongångar i Skidförbundet.
Bild: Lehtikuva

Hela personalen berörs av samarbetsförhandlingarna som inleds hos Skidförbundet. Flera orsaker ligger bakom sparbehovet – och det krävs åtgärder för att trygga kärnverksamheten.

De dystra sportnyheterna duggar tätt just nu. På fredagskvällen damp nästa tunga besked ner i Idrottsfinland.

På sin webbplats informerar Skidförbundet om samarbetsförhandlingar som berör hela personalen i förbundet och i bolaget Nordic Ski Finland Oy.

Anledningarna till samarbetsförhandlingarna är flera. En är de ekonomiska utmaningar som förbundet har stött på under det senaste året, en annan är coronaviruset och det osäkra läge som det bidrar med när det gäller bland annat sponsorer.

Läget är ganska prekärt. Hela verksamheten är i fara under de närmaste månaderna, skriver förbundet på sin webbplats. Enligt förbundets vd Ismo Hämäläinen slår coronavirusets effekt på samhället hårt mot förbundet.

– Under säsongen var det första bakslaget att backtävlingen i världscupen i Ruka blev inställd och flyttad till Lahtis. Det orsakade inkomstbortfall. Dessutom grundar sig förbundet ekonomiskt till stora delar på starka samarbetsföretag. På grund av coronaviruspandemin är läget osäkert för många företag, säger han.

Vill trygga kärnverksamheten

Sparkravet för Skidförbundet ligger på 450 000 euro och för Nordic Ski Finland Oy på 110 000 euro.

Med samarbetsförhandlingarna vill förbundet trygga sin kärnverksamhet – elitidrotten och föreningsverksamheten.

– Med att agera snabbt efter säsongen vill vi minimera skadorna och säkra kärnverksamheten, men även optimera vår planering för den kommande säsongen, säger Hämäläinen.

På torsdag nästa vecka inleds samarbetsförhandlingarna.

Diskussion om artikeln