Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

“Om coronan kommer så gömmer jag mig bakom en dörr” - och sex andra saker barn sagt om pandemin

Från 2020
Ett barn håller upp ett stort pappersark med texten "RESEFÖBUD!".
Bildtext I veckans avsnitt av podden Föräldrasnack hör du barnens reaktioner på coronaviruset. Där får du också en längre förklaring bakom den här bilden.
Bild: Yle/Carola Nordberg

Podden Föräldrasnacks lyssnare berättar hur deras barn reagerat på världsläget. Vi bad psykologen och familjeterapeuten Nina Mahlberg analysera de olika reaktionerna.

- Det är viktigt att vi lyssnar på barnen och frågar dem om deras känslor mitt i allt det här. Förr - till exempel under krigstiden - så lämnades barnen ensamma med sina känslor. Man tänkte kanske att man inte ville belasta dem med verkligheten.

- Istället valde en del att inte alls prata om det eller ljuga om situationen. Det ledde till att en massa barn växte upp med ångest som de inte kände att de fick sätta ord på, säger Nina.

Podden Föräldrasnack bad sina lyssnare dela med sig vad barnen sagt eller hur de reagerat på coronaviruset.

Vi sammanställde sedan en lista på de olika reaktionerna och bad psykologen Nina Mahlberg läsa igenom dem och reagera spontant.

- Ingen av de här reaktionerna och berättelserna väcker i sig någon oro hos mig. Alla är exempel på hur barnen kan reagera och processera det som sker och ger oss vuxna möjlighet att hjälpa och stöda dem, säger hon.

Precis som många av er berättat så gäller det just nu att lyssna på barnen, låta dem ställa frågor och att tala på deras nivå. Huvudsaken är att barnen känner att alla frågor och känslor är tillåtna.

Men överlag uppmanar Nina alla föräldrar att vara skonsamma mot sig själva just nu.

- Jag har full förståelse att det kan kännas jobbigt att bemöta barnen på “rätt” sätt just nu - det här är nytt för oss alla och vi lär oss hela tiden.

Veckans podd är ett fritt rum att få ventilera, reagera och skratta åt tokigheter som barnen sagt kring virus.

Vi ville också bjuda på ett lättsamt avsnitt genom att se viruset ur barnens synvinkel - som på många sätt är mycket mer hoppfullt och harmlöst än om man jämför med oss vuxna.

I veckans avsnitt får du höra föräldrarna själva dela med sig av de lustigaste kommentarerna som deras barn kommit med kring viruset. Lyssna här!

"Om coronan kommer så gömmer jag mig bakom dörren!"

26:25

Men eftersom det här är en ny situation för alla där många föräldrar hittar sig nu förvirrade över hur de ska föra diskussionen med och nära barnen så bad vi psykologen Nina om tips.

- Det är viktigt att vi vuxna är medvetna om vad det här väcker för känslor i oss själva och hur vi själva reagerar. Vi vuxna är ju förebilder för barnen - de läser av oss och hur vi hanterar svåra situationer.

Åtta tips för att prata om corona med barnen

En reaktion uppmanar Nina oss vuxna ändå att försöka undvika när vi umgås med barnen.

- Det är lätt att börja skratta rakt åt barnen när de säger eller gör något absurt. Men att som vuxen skratta åt barnet rakt åt hen kan vara sårande och framför allt hämmande - när det alltså inte handlar om att barnet själv försöker vara rolig. I värsta fall kan barnet känna att hen inte vågar uttrycka sina känslor.

Det skrattet får vi spara tills vi är utom barnens räckhåll - som till exempel i den här artikeln eller i veckans podd.

Så nu har vi gett er chansen att dela med er i vuxet sällskap alla roliga saker era barn sagt utan att själv förstå det roliga i sina uttalanden.

Eftersom det här är typiska reaktioner som barnen ofta kommer med så bad vi Nina att förklara vad reaktionerna kan betyda.

1. Barnet som sjunger sånger om coronaviruset

3-åringen har fått för sig corona bor i pekplattan och i tidningen eftersom storebror sett den där.

Nu sjunger han hela tiden “Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är, ta bort coronan från pekplattan och tidningen”.

Nina kommenterar: Det här exemplet visar att båda barnen ifråga funderar mycket på viruset och att åtminstone den yngre upplever det som något väldigt konkret.

Storebror kanske i det här fallet är oroligare eller otryggare än lillebror när han själv tagit upp det först.

Barnen kanske inte själva kan formulera frågor men bara det att de nämner det visar att de funderar mycket på det. Där kan vi som vuxna hjälpa med att möta dem på vägen.

Barnet leker att hon ger spruta åt en docka.
Bildtext Att leka är ett bra sätt för barnet att processa allt hen hör runtomkring sig. Som vuxen är det bra ändå att följa med begränsa vid behov, menar psykologen Nina Mahlberg.
Bild: Yle/Carola Nordberg

2. Barnen har kommit på nya lekar

2-åringens dockor har mittiallt blivit sjuka. Hon är själv doktorn som tar väl hand om dem - hon mäter febern och blodtrycket.

Häromdagen var blodtrycket 5 på en docka enligt doktorn och det tyckte hon var bra.

Alla dockor har också fått 30 sprutor - en del har spytt och andra har bara feber. Med lite salva och plåster på så har de alla blivit friska så småningom.

Det här upprepar sig flera gånger om dagen.

Hon har också hittat en liten tvålpump bland dockornas saker och en liten handduk, så händerna tvättas flitigt.

Kanske det här är hennes sätt att processa allting?

Nina kommenterar: Det här får mig att tänka på hur härliga barn är! Det här med att sköta om andra och ta hand om dem skapar en trygg känsla hos oss - du har kontroll och kan agera själv.

Det här är absolut ett sätt att processa allt hon hört.

Lekar är bra sätt för barnen att processa saker, men håll utkik efter om det börjar dyka upp tecken på att du som vuxen behöver begränsa leken.

Till exempel om barnet verkar väldigt orolig för sina dockors hälsa så kan det vara bra att avsluta leken med ett sätt där dockorna “tillfrisknat” och sedan hjälpa att flytta fokus till en annan lek.

3. Barnen erbjuder enkla problemlösningar

3-åringen konstaterar att inga problem - “corona är min paras kaveri!”.

Nina kommenterar: Det här låter som en väldigt naturlig försvarsmekansim som till och med är nödvändig när man är orolig. När någon är ens bästis så känns det genast mindre farligt.

Ett sätt att bemöta en sådan här kommentar kunde vara att förklara att det varken är en ond eller bra figur - igen bemöta barnet med lugn och trygghet men också fakta.

En annan 3-åring säger: “Om corona kommer så gömmer mig bakom en dörr!”

Nina kommenterar: Det är ju svårt när viruset inte syns och här märks det att barnet är rädd. Lösningen är också väldigt konkret - en sådan där som vi vuxna önskar skulle fungera.

För sådär känner många av oss idag - om det bara fungerade att dyka bakom en dörr så skulle vi alla göra det.

4. Det superintresserade barnet

Vår 5-åring har bestämt sig för att bli läkare när hon blir stor. Nu måste vi alla vara tysta när de pratar om corona på radion så hon hör allt och kan lära sig.

Nina kommenterar: Alltså visst är det här en rolig bild av en femåring som domderar och bestämmer.

Överlag är det bra att reagera på reaktioner där barn är väldigt bestämda eller deklarerande - det betyder ofta de har någon fråga som de inte riktigt kan formulera själva.

Vi som vuxna ska visa att vi bär ansvaret och har koll, det behöver inte barnen göra. Det är jätteokej att vara intresserad - men femåringens riktiga läkarstudier tar vi sen senare.

5. Barnen som läxar upp varandra

3-åriga lillasyster säger till 6-åriga storasystern: “Ät upp din fjukost, annas får du cojona-vijus!”

Nina kommenterar: Det här får mig att tänka på hur jag ofta hör min och mina vänners egna röster hos våra barn.

Sådär att “vad har jag nu sagt när de säger så där till varandra”. Det gäller alltid när barn börjar prata som vuxna.

Barn härmar oss vuxna för att försöka få kontroll över en situation.

Det här gäller oss vuxna också - när vi känner oss osäkra så ligger det nära till hands att försöka kontrollera andra. Därför läxar 3-åringen upp storasystern.

Ett allmänt tips för sådana situationer är att komma in som vuxen och säga något snällt till barnet medan man samtidigt gör det tydligt att barnet inte behöver ha koll - det har vi vuxna.

På dagiset där jag jobbar har barnen börjat vakta varandra kring handtvätten. Om de märker att någon slarvat skriker de högt på varandra.

Utomhus har de äldre barnen sagt åt de yngre barnen att “ÄT INTE SNÖ, då får du corona!”. Så åtminstone har barnen slutat äta snö, det är bra.

Nina kommenterar: Det här är lite roligt. Alla barn har hört tusen gånger att de inte får äta snö och nu när alla pratar om corona är det lätt att koppla ihop de två sakerna.

Sådär allmänt sett så kan äldre barn känna en viss njutning i att få visa vad de kan och att få bestämma när man vet lite mera.

Här skulle jag kanske som psykolog försöka gå in med ett peppande “oj så ni är engagerade, jättebra att ni säger att man inte får äta snö!”, för att sedan passa på att förklara lite om hur viruset fungerar.

Det viktiga är att inte få någon att skämmas över att hen gjort bort sig.

Men det säger jag också i en ideal värld där vi alltid har tid att analysera saker i förväg, vilket sällan är fallet i verkligheten.. Vi försöker alla vårt bästa, det räcker!

Behöver du hjälp med att förklara coronaviruset för dina barn? Kolla BUU-klubbens klipp - det förklarar vad det handlar om på barnens nivå.

BUU-Lisa berättar om coronaviruset - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln