Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Benjamin Helander fick inte som han ville men är nu seriesegrare i handbollsligan – får seriemedalj men utses inte till mästare: "Kommer räkna det här som ett guld"

Från 2020
Benjamin Helander.
Bildtext Benjamin Helander i landslagströjan i januari.
Bild: Handbollsförbundet/Tomi Hänninen/Newspix24

Flera ansåg att det var orimligt att spela klart grundserien i den svenska handbollsligan, men inte Benjamin Helander. Till slut blev det ändå så. Den sista matchomgången uteblev, säsongen blåstes av och ingen koras mästare i Sverige. Till seriesegrare utsågs ändå Alingsås och får med sig seriemedaljer. Det beslutet togs i går. Samtidigt utökas lagen i den högsta serien.

Det var förra veckan som upprörda röster röt till om att åtminstone grundserien i handbollsligan i Sverige trots omständigheterna skulle spelas klart.

Då Yle Sporten pratade med Benjamin Helander var han ändå inte av samma åsikt – delvis eftersom hans Alingsås hade chansen att knipa grundseriesegern – och kanske till och med titeln.

– Det är en stor grej för Alingsås och då vi har ett gyllene läge att vinna grundserien så skulle det kännas tråkigt att gå miste om det, sade Helander då och tillade att det finns en chans att grundserievinnaren kniper ligatiteln om slutspelet inhiberas.

Men Helander och Alingsås fick inte spela den sista matchen och nu är det klart att de inte heller får ligatiteln. Trots att de slutade högst upp i tabellen.

"Kommer räkna det här som ett guld"

På måndagen beslöt det svenska handbollsförbundet att säsongen blåses av. Den sista grundserieomgången spelades inte och Alingsås slutade etta.

– Vi hade som mål inför säsongen att ta vår första slutseger i Handbollsligan, men det var inte på det här sättet vi hade önskat att det slutat och det är förstås svårt att känna någon glädje över seriesegern med de omständigheter som råder, skrev klubben på sin webbplats på måndag.

Efter några dagars förhandlingar blev det i går klart att ingen svensk mästare utses. Medaljer får Alingsås ändå.

Trots att förbundet bestämde att ingen tilldelas SM-guldet, utses Alingsås till seriesegrare och får med sig seriemedaljer.

– Efter att alla lag spelat lika många omgångar så var vi bäst. Det är klart att jag kommer att hävda att vi var bäst det här året. Vi är otroligt nöjda med vår säsong. Vi är ett av få lag som får med oss något efter den här märkliga säsongen och det är första gången som Alingsås vinner Handbollsligan, säger Alingsås tränare Mikael Franzen till SVT.

Franzen är ändå inte fullständigt nöjd med "bara" seriesegern och seriemedaljerna. Han tycker SM-guldet borde ha delats ut, åt Alingsås.

– Ska man dela ut det till något lag så är det Alingsås. Det är inte bara att det blir ett glapp i utdelandet av SM-medaljer, även om det är en extraordinär säsong. Jag kommer räkna det här som ett guld, säger han.

Samtidigt tog förbundet beslutet att ligan utökas till 15 lag nästa säsong eftersom också kvalen inhiberades. Inget lag förflyttas alltså ner men HK Aranäs tar klivet upp.

Diskussion om artikeln