Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marin: Resande från Nyland till resten av Finland kan begränsas

Från 2020
Uppdaterad 21.03.2020 14:51.
Sanna Marin TV1:n Ykkösaamussa.
Bildtext Sanna Marin besökte Morgonettan på lördagen.
Bild: Tiina jutila / Yle

Statsminister Sanna Marin (SDP) varnade i Yleprogrammet Morgonettan i dag att resande från Nyland till andra delar av Finland kan begränsas om coronaepidemin förvärras.

Ett beslut att isolera Nyland har inte fattats men regeringen och myndigheterna följer med hur läget utvecklas dag för dag.

- Om epidemin förvärras och läget blir så dåligt i Nyland kan vi bli tvungna att införa resebegränsningar, sa Marin.

Jämfört med övriga delar av landet har Nyland överlägset flest fall av coronasmitta. Begränsningar i rörelsefriheten kunde införas på basen av paragraf 118 i beredskapslagen.

- Det kunde betyda att vi begränsar resande från ett landskap till ett annat för att undvika att epidemin sprider sig, sa Marin.

Marins regering har också funderat på att skärpa rekommendationen att inte röra sig ute. För närvarande råder begränsningar för hur personer över 70 år får röra sig utanför hemmet.

Regeringen avråder också från samlingar och möten där fler än tio personer samlas.

- Nu följer vi med hur väl medborgarna hörsammar reglerna. Om det bryts mot dem måste vi införa strängare regler för vistelse utanför hemmet.

Fallen kommer att öka

Statsministern säger att regeringen nu är beredd på att antalet insjuknade i coronavirus kommer att öka.

Finland bereder sig också på att coronaviruset kommer att skörda mellan 1 000 och 3 200 dödsoffer här. Tusentals människor kommer att behöva sjukhusvård, sade Marin.

Det var därför vi tog i bruk beredskapslagarna, trots att vi har färre smittade än till exempel de övriga nordiska länderna.

- Det var dags att ta i bruk mer drastiska åtgärder. Enligt min uppfattning har vi fortfarande delvis möjlighet att följa smittokedjorna, utom i Nyland där smittofallen redan har inhemskt ursprung.

Marin betonade att alla medborgare nu måste agera ansvarsfullt.

Många nya fall inom HUS

Under fredagen konstaterades 53 nya fall av coronavirus inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Det är det största antalet nya fall på ett dygn inom HUS område.

Överläkaren Asko Järvinen vid HUS bedömer att det höga antalet nya fall beror på att sjukdomen har spridits och på att fler har testats för corona.

En smittokedja ska ha startat från en konsert i Musikhuset i Helsingfors på den Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Diskussion om artikeln