Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nöjesbranschen vill stänga nattklubbar och köpcentra: "Vi väntar på order av statsmakten"

Från 2020
Uppdaterad 21.03.2020 14:42.
en barmästare blandar en drink som verkar ha något syrligt och isigt i sig
Bildtext Nattklubbar och köpcentrum får för tillfälle hålla öppet. Bildsättningsbild.
Bild: Mostphotos/Volodymyr Melnyk

De senaste dagarnas rapporter om att det förekommit normal verksamhet vid skidcentrumen i Lappland, trots den eskalerande coronaepidemin, har aktualiserat frågan om nattklubbar och restauranger kan ha öppet som vanligt.

På sociala medier har Helsingforsrestaurangen Teaterns (Teatteri) beslut att på fredag kväll hålla nattklubben öppen till klockan 05 på morgonen kritiserats hårt.

Här ett plock bland kommentarerna på restaurangens Facebook-sida.

"Ni borde skämmas!"
"Ni dödar folk"
"Ansvarslöst!"
"Jag kommer aldrig att sätta min fot i er restaurang längre!"

Restaurang Teatern, som hör till en större kedja, Noho Partners, reagerade snabbt på kritiken och beslöt i morse stänga nattklubben helt och hållet.

Misstag att hålla öppet - men nu har statsmakten ansvaret

- Det var ett misstag att vi höll öppet i går, men nu har vi stängt. Men det var nog nästan inga kunder där i natt, säger verkställande direktör Aku Vikström vid finländska Noho Partners, som äger 200 restauranger och utskänkningsställen.

Vikström levererar samtidigt skarp kritik mot statsrådet och myndigheterna i det här läget. Nattklubbar och köpcentra ska förbjudas att hålla öppet helt och hållet, säger han.

VD: Företagarna blir lidande då fastighetsägarna skyddas

- Nu måste vi i det här landet få klara riktlinjer angående nattklubbar och köpcentra. De borde få order att stänga omedelbart. Nu tvingas vi företagare betala höga hyror till de bolag som äger fastigheterna, och utan ett klart öppethållningsförbud blir det ingen ändring.

Nu måste vi i det här landet få klara riktlinjer angående nattklubbar och köpcentra

En av de stora fastighetsägarna är Sponda, tidigare finländskt, numera amerikanskägt.

- Sådana bolag har inget intresse av att tillmötesgå företagarna med sänkta hyror, och nu verkar det som om statsmakten skyddar dem genom att inte utfärda ett förbud mot öppethållning. Statsmakten verkar också skydda försäkringsbolagen, så att de ska slippa betala ersättningar om ett förbud träder i kraft, dundrar Vikström.

På frågan om också matrestauranger borde stänga hänvisar Aku Vikström till statsminister Sanna Marins uttalande på lördagen. Restaurangerna är viktiga för att folk ska få mat i dessa tider, till exempel levererat till hemdörren. Därför gäller andra regler dem.

Diskussion om artikeln