Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs IF permitterar inte sina fotbollsspelare - spelare och tränare jobbar för halva lönen i tre månader

Från 2020
Zacharias Ekström rusar efter bollen.
Bildtext EIF inleder sin säsong i fotbollens division 1 tidigast i juni. På bilden som är från 2019 spurtar EIF:s Zaharias Ekström från två motståndare.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Coronavirusets framfart ställer till det för idrottsföreningar i vårt land. Flera föreningar har meddelat att de är tvungna att permittera anställda, men Ekenäs IF meddelar att man kommit överens med spelarna och tränarna att deras löner halveras under tre månaders tid.

Ekenäs IF har fört samarbetsförhandlingar med sin spelartrupp på omkring 20 spelare. Spelarna och tränarna i klubben har gått med på att halvera sina löner under mars, april och maj månader.

- Alla har en gemensam vilja och tro på att vi spelar division 1-fotboll i sommar. Hatten av för spelarna och tränarna som går med på det här, säger Peter Haglund.

Fyra spelare och en tränare i ett omklädningsrum.
Bildtext Några av de berörda i EIF: Zachary Sukunda, Darren Smith, Yann Fillion och William Lindqvist. Längst fram tränare Guillem Santesmases.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Haglund är vd för EIF-fotboll Ab som basar över klubbens fotbollsverksamhet i herrarnas division 1.

- Vi ville inte permittera spelarna för det skulle ha drabbat vissa av lagets spelare väldigt hårt, säger Haglund och avser speciellt de utländska spelarna i laget.

EIF-spelare tränar individuellt

EIF har kontrakt med en handfull spelare som är utlänningar. Också två av lagets tränare är utlänningar, nämligen spanjorerna Gullem Santesmases och Rubén Maya Pérez.

- Det här kostar klubben lite mera, men vi tycker det är viktigt att vi kan fortsätta med det lag vi byggt för säsongen.

Porträttbild på Peter Haglund.
Bildtext Peter Haglund är vd för EIF-fotboll Ab.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Medan undantagsförhållanden råder i Finland tränar EIF:s spelare enskilt enligt uppgjorda träningsprogram.

Spelarna hjälper behövande

Peter Haglund berättar också att lagets spelare vill dra sitt strå till stacken genom att ge hjälp till behövande.

- Nu då laget inte kan träna gemensamt kan våra spelare till exempel hjälpa till med att köra ut mat till dem som behöver eller ge ett extra handtag till något av regionens företag, säger han.

Haglund konstaterar att de som behöver ett extra handpar kan kontakta honom för att kunna organisera hjälpen.

Diskussion om artikeln