Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen preciserade beslutet om distansundervisning för de lägsta klasserna – lärarfacket kräver nu tydligare direktiv

Från 2020
Sanna Marins regering.
Bildtext Ministrar under regeringens presskonferens den 20 mars 2020. Undervisningsminister Li Andersson (VF) tredje från vänster.
Bild: Lehtikuva

Finlands Svenska Lärarförbund FSL efterlyser direktiv från bland annat Utbildningsstyrelsen och regeringen om möjligheten till närundervisning för årskurserna 1-3.

FSL vill bland annat veta hur stora undervisningsgrupperna kan vara och hur arbetet ska organiseras så att lärarna inte tvingas ha både närundervisning och distansundervisning samtidigt.

FSL vill också veta hur ambitiösa lärarna ska vara i fråga om de uppställda målen i läroplanen.

Regeringen ändrade sig på fredagen i fråga om distansundervisning. I måndags hette det att närundervisning kan ges till de barn i 1-3 klass vars vårdnadshavare arbetar inom branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion.

På fredagen preciserade regeringen sin linje så att distansundervisning fortfarande rekommenderas för alla, men att alla barn vid behov har rätt till närundervisning.

Preciseringen träder i kraft i övermorgon, det vill säga på måndag. Finlands Svenska Lärarförbund vill innan dess ha klara direktiv om hur arbetet ska organiseras.

Trots att det är helg kan dessa frågor inte ligga obesvarade till måndag, skriver FSL i ett pressmeddelande.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) förklarade på Twitter på fredagen att det tidigare beslutet om vårdnadshavare inom viktiga branscher var alltför luddigt.

Framför allt betonade Andersson ändå behovet av social distansering som behövs för att hålla virusläget under kontroll.

Svenska Yle har försökt nå Li Andersson för en kommentar om eventuella nya anvisningar om när- och distansundervisningen.

Diskussion om artikeln