Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klubbarna i damernas fotbollsliga intygar att de klarar sig undan de största bekymren ekonomiskt: "Med positiv attityd tar vi oss över svackorna också"

Från 2020
HJK mot Åland United.
Bildtext Det blir en extra utmaning men klubbarna klarar sig över krisen.
Bild: Tomi Hänninen

Avblåsta serier och uppskjutna säsongsstarter innebär stora förluster för klubbar och föreningar då bland annat biljettintäkter faller bort. Flera klubbar har uttryckt sin oro och situationen har lett till permitteringar och samarbetsförhandlingar i flera serier. I damernas fotbollsliga ser situationen ändå ut att lösa sig utan större bekymmer, trots att säsongsstarten skjuts upp ytterligare.

Yle Urheilu har gjort en gallup bland klubbarna i damernas högsta liga, nationella ligan, för att reda ut hur stora ekonomiska bekymmer situationen leder till.

Resultaten visar positivt nog att åtminstone en serie i landet klarar sig undan de värsta smällarna.

Enligt deras uppgifter är det för tillfället bara KuPS damer som för tillfället håller sin semester för att sedan återgå till arbetet i april. De andra lagen arbetar för fulla muggar och ser ut att ha löst de stora ekonomiska utmaningarna.

Heidi Pihlaja – utvecklingschef på Bollförbundet – påpekar ändå det faktum att situationens allvar varierar från klubb till klubb.

– En del klubbar är professionella eller halvprofessionella och då har de också större ekonomiska utmaningar än de klubbar som inte är det, säger Pihlaja.

Hon påminner också om att det handlar om stora saker trots att ligan inte är en proffsliga.

Klubbarna klarar sig och arbetet fortsätter

Åland United knep bronset i fjol och säger till Yle att de kommer klara sig undan de största smällarna.

Åland United.
Bildtext Åland United kommer att klara sig ekonomiskt intygar klubben.
Bild: Tomi Hänninen

– Det att matcherna minskar, om de minskar, sänker våra resekostnader vilket betyder att vi sparar pengar. Samtidigt förlorar vi intäkterna för hemmamatcherna. Jag vet inte hur det till slut kommer att se ut, men vi blir antagligen lite på minus, säger klubbens sportchef Mikael Virta.

Enligt Virta arbetar både tränarstaben och spelarna på nu hela tiden på Åland.

– Tränarna delar ut personliga träningsprogram och spelarna tränar på egen hand eller i små grupper så länge som de inte är sjuka. Alla är alltså på jobb och arbetet fortsätter, säger Virta.

Inte heller i PK-35 Vanda ser problemen ut att bli så stora.

– Intäkterna från matcherna får vi först senare eller inte alls. Risken finns också att vi är tvungna att inhibera en del andra evenemang på grund av coronaviruset. Vi har försökt dra ner på våra kostnader under den här perioden och har också lyckats med det, säger klubbens ordförande Samu Liski.

Sporrar folk att stöda lokala klubbar

PK-35 fick ingen ligalicens för föregående säsong bland annat på grund av obetalda löner och spelade i division 1. Nu är ändå ekonomin i skick, säger Liski.

– Vi har inga stora kostnader för personalen så den största smällen kommer från förlorade intäkter då matcherna flyttas. Vi har ändå gjort en realistisk budget i början av säsongen och trots att den här situationen påverkar den i någon mån så är det ingen oöverkomlig smäll.

PK-35 Vantaas spelare firar ligaguld, 2018.
Bildtext PK-35 är tillbaka i högsta ligan.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Att få nya sponsorer och samarbetspartners har visat sig vara svårt men tidigare har visat sitt stöd. Att stöda klubbarna är också något som Liski vill sporra människor och företag att göra.

– Jag uppmuntrar människor och företag att stöda de lokala föreningarna, och framför allt juniorföreningarna, under den här svåra perioden. Vi litar på att vi klarar oss men många föreningar behöver nu allt stöd de kan få.

Också TiPS har insett att nuvarande samarbetspartners kan ha svårt att stöda då också de har problem i den rådande situationen.

– Alla har förståelse för vår situation men också företagen har sina egna utmaningar att ta sig över, säger klubbens verksamhetsledare Tapio Rostedt.

Gemenskap och sportsmannaanda viktigt

Rostedt intygar ändå att TiPS inte kommer att få ekonomiska problem trots att bland annat en del intäkter för biljettförsäljning nu uteblir. Bland annat har TiPS redan börjat sälja säsongskort och människor har gladeligen köpt dem.

– Vi har en stabil ekonomi från grunden. Damernas lag kommer inte att få ekonomiska problem. Ifall den här situationen pågår länge måste vi se över situationen på nytt.

– Det är fint att se hur bra gemenskap det är i Idrottsfinland och hur alla ställer sig till situationen. Sociala medier sprider den goda sportsmannaandan. Med en positiv attityd tar vi oss över svackorna också.

Nora Lehto och Moona Talka.
Bildtext Nora Lehto och Moona Talka firar ett mål för TiPS förra säsongen.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

I Tammerfors är man inte riktigt lika självsäkra utan medger att situationen är utmanande. Också de har börjat sälja säsongskort.

– Det är klart att det leder till ekonomiska utmaningar också för lagen i nationella ligan då säsongsstarten skjuts fram. Vi har börjat en kampanj för att sälja säsongskort. Vi försöker bjuda på positiva inblickar i verksamheten genom videor och intervjuer med spelarna som för tillfället tränar på egen hand, säger Juha Soukka som är ansvarig för kommunikation och marknadsföring i Ilves.

Spelarna i klubben får intäkter tack vare ett samarbete med staden. Hur säker den inkomstkällan är är ändå oklart.

– Spelarna jobbar för stadens eftermiddagsverksamhet. Ifall det sker ändringar i den verksamheten hotar det förstås spelarnas uppehälle. Jag önskar att såväl samarbetspartners som åskådare stöder laget under den här tuffa tiden och att laget är redo då säsongen börjar.

Säsongen skjuts upp ytterligare

I Honka har spelarna fått träningsprogram och tränar nu på egen hand. Chefstränaren har frivilligt valt att ta ut sin semester nu.

– Ekonomin är tajt och man måste vara lite noggrannare med allt. Alla besparingar vi kan göra underlättar. Det tuffaste är att det är så svårt att förutse hur länge den här perioden blir säger sportchefen Hexi Arteva.

FC Honka jublar.
Bildtext FC Honkas spelare tränar på egen hand nu.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Den nationella ligan skulle starta i maj men i går kom man till den slutsatsen att en säsongsstart inte kommer att vara möjlig förrän i juni. Samtidigt blir det allt svårare att hålla kvar det planerade antalet matcher i kalendern.

Damerna spelar inte i samma grad matchomgångar mitt i veckan och antalet helger som blir kvar under säsongen är begränsade. Ett absolut minimimål finns ändå.

– Att spela en dubbelserie är en absolut minimimålsättning som vi strävar efter säger Heidi Pihlaja och menar att de vid behov sedan ändrar på fortsättningsserierna.

Texten är baserad på Yle Urheilus artikel "Koronavirus rokottaa suomalaisia seuroja ja urheilusarjoja, mutta osa näyttää selviävän ilman pahempia kolhuja: "Kaikki ovat töissä ja homma jatkuu" skriven av Hinni Hirvonen.

Diskussion om artikeln