Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sista spiken i kistan för ishockey-VM – nu bekräftar IIHF att mästerskapet ställs in

Från 2020
Uppdaterad 21.03.2020 17:27.
Lejonen firar mål.
Bildtext I fjol vann Finland sensationellt VM-guldet.
Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press

Alla har strukit ishockey-VM ur kalendern. Som en sista bekräftelse kommer det internationella ishockeyförbundet med beskedet att mästerskapet inte spelas i maj.

I praktiken har det redan varit klart ett tag, men ishockeyvärlden har väntat på den sista spiken i kistan. På lördagen kom det väntade beslutet om vårens ishockey-VM.

På sin webbplats bekräftar det internationella ishockeyförbundet IIHF att mästerskapet inte kan spelas på grund av coronaviruset.

– Det här är en hård verklighet att möta för den internationella ishockeyfamiljen, men en som vi måste acceptera, säger internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel på IIHF:s webbplats.

– Vi måste göra allt för att stöda denna kamp mot coronaviruset. Vi måste sätta idrotten åt sidan för tillfället och stöda inblandade myndigheter och ishockeyfamiljen.

Enligt den ursprungliga planen skulle ishockey-VM ha spelats i schweiziska Lausanne och Zürich mellan den 8 och 24 maj. Finland skulle ha gått in i turneringen som regerande världsmästare.

Efter beskedet säger Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv att han har levt på hoppet, men han insåg för ett tag sedan att VM är en utopi.

– Det är naturligtvis tråkigt, jag känner både tomhet och besvikelse. Samtidigt förstår jag varför de ställer in så det är inga konstigheter när man sett vad som hänt i världen och alla hockeyligor och hur coronavirusets framfart har tagit över hela världen, säger han till SVT.

Förhandlingar om försäkringar

Redan i tisdags var det i praktiken klart att turneringen ställs in – även om Fasel vägrade att ge slaget förlorat offentligt. Däremot gick IIHF:s finländske viceordförande Kalervo Kummola ut och förklarade att VM inte spelas.

Anledningen till att det internationella ishockeyförbundet inte gick ut med ett definitivt besked i tisdags var förhandlingar med de schweiziska myndigheterna och försäkringsbolag.

– Nu är försäkringsfrågan i ett läge där vi kunde fatta beslutet att ställa in. Det var klart redan i början av veckan och det här beslutet var vi eniga om. Nu vet vi var vi står, säger Kummola efter lördagens besked till STT.

Gian Gilli – generalsekreterare för VM-turneringens organisationskommitté – medger att det inte fanns några andra alternativ än att ställa in.

– Självklart är det här en stor besvikelse för oss. Vi har en exceptionell situation och nu handlar det om att hitta en lösning för de stora problemen, säger Gilli på IIHF:s webbplats.

Oklart med schweiziska värdskapet

Tidigare i veckan konstaterade Lejonens förbundskapten Jukka Jalonen att han insåg att loppet är kört förra veckan. Då avbröt NHL sin grundserie på grund av coronaviruset.

– Det hela har varit klart ett bra tag. Ingen spelar ishockey just nu och man kommer inte till Schweiz. Det blir en omöjlig ekvation, sa Jalonen i en intervju med STT.

Utöver beslutet att ställa in herrarnas ishockey-VM inhiberas också IIHF:s årliga konferens som hade ordnats under finalhelgen i maj.

Hur det blir med det schweiziska värdskapet för herr-VM är oklart. Värdländerna till och med VM 2025 är redan valda – Finland ska ordna turneringen 2022 – så en ny chans för Schweiz inom de närmaste åren blir en utmaning.

Sedan tidigare har IIHF ställt in sina andra turneringar i vår – pojkarnas U18-VM och damernas VM.

Diskussion om artikeln