Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Näthandelsgiganten Amazon ser galopperande efterfrågan, höjer löner, anställer fler - och begränsar nu sitt utbud till "nödvändiga varor"

Från 2020
Leverans av varor
Bildtext Det behövs många händer nu.
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Allt fler människor uppmanas att stanna hemma för att minska på smittorisken. Många konsumenter som sitter fast inom hemmets fyra väggar inhandlar sina varor via internet.

Världen största näthandelsföretag Amazon hör till dem som svarar på den galopperande efterfrågan på varor online.

De människor som arbetar bland annat i livsmedelsbutiker och olika slags lager håller nu en del av samhället i rullning. Näthandeln behöver allt fler händer som ska sköta varuleveranserna.

Den här typens arbete kan inte skötas på distans och det betyder att dessa arbetare förstås utsätts för smittorisker. En del politiker i USA har redan kritiserat Amazons ledning för att inte vidta tillräckligt med åtgärder för att skydda sina anställda.

Fackligt aktiva har tidigare anklagat Amazon för att behandla anställda illa. Amazons har också kritiserats för sin ovilja att jobba med facket.

Men just nu behöver näthandelsföretag fler arbetstagare - och lockar med ordentliga lönepåslag.

Övertidsersättningar höjs

Näthandelsgiganten Amazon har meddelat att övertidsersättningarna höjs för anställda som arbetar i lager runt om i USA. Timanställda får dubbelt så hög timlön för de timmar som överskrider 40 timmar per vecka.

Enligt Amazon är erbjudandet i kraft under perioden 15 mars-9 maj.

Det är andra gången inom en vecka som Amazon meddelar om förbättrade lönevillkor för sina anställda.

I måndags höjde företaget timlönen från 15 dollar till 17 dollar, och samtidigt meddelade Amazon att antalet lagerarbetare kommer att utökas med 100 000 personer.

Också företaget Walmart meddelade nyligen att man planerar att hyra in 150 000 timanställda för att svara på den efterfrågan som finns. Även Walmart lockar med kraftiga lönepåslag.

Amazon Go-butik vid företagets högkvarter i Seattle
Bildtext Amazon Go-butik vid företagets högkvarter i Seattle

Amazon meddelar att bara "nödvändiga varor " säljs i Italien och Frankrike

Amazon säger sig gå in för att stöda de regioner i världen som har drabbats värst av coronaviruset.

I tisdags meddelade Amazon att företaget anskaffar bara grundläggande och livsviktiga varor eftersom man vill frigöra utrymme så att bland annat medicinsk utrustning och hushållsvaror får plats.

På lördag kom Amazon med beskedet att företaget stoppar alla leveranser av ickenödvändiga produkter till konsumenter i Italien och Frankrike.

Meddelandet gavs på kinesiska på plattformen Wechat. Kinabaserade försäljare står för 45 procent av Amazons försäljning i Frankrike (Amazon.fr) och 44 procent i Italien (Amazon.it), uppger analysföretaget Marketplace Pulse.

Amazon betraktar exempelvis livsmedel, babyprodukter, hälso- och hushållsprodukter och skönhets- och hygienprodukter som grundläggande nödvändiga varor. Varor som hänför sig till industri och vetenskap hör också till den gruppen.

Enligt Amazon vill man nu fokusera på att ta emot och transportera vidare bara sådana varor som konsumenterna behöver mest av allt i dessa tider.

Diskussion om artikeln