Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska skidstjärnor ordnade egen tävling när förbundet har stoppat verksamheten: ”Ofarligt arrangemang”

Från 2020
Ebba Andersson åker skidor.
Bildtext Ebba Andersson.
Bild: EPA

Flera namnstarka svenska åkare ordnade en privat tävling när coronaviruset har stoppat all normal tävlingsverksamhet. Det svenska skidförbundet visste inte om tävlingen, men tycker inte att någon bröt mot reglerna.

Ingen tävlingsidrott pågår just nu. Det är ett bekräftat faktum – med några få undantag.

I Sverige har ett gäng svenska landslagsåkare i längdåkning ordnat en inbjudningstävling. Enligt Aftonbladet kom 56 åkare till start i en tävling i Östersund.

Bland annat världscupåkarna Ebba Andersson, Linn Svahn och Oskar Svensson kom till start och även starka åkare i skidskytte deltog. Andersson vann på damsidan.

Det svenska skidförbundet har stoppat all tävlingsverksamhet och pausat landslagets verksamhet för att minska riskerna för att coronaviruset sprids. Förbundet visste inte om tävlingen i Östersund.

I en intervju med Aftonbladet säger Svensson att det kom fler deltagare än man hade trott.

– Det var bara på skoj och ingen publik. Det var mer som ett intervallpass egentligen, men det var kul att få köra en slags tävling. Det känns bra att ha något normalt att tänka på, säger han.

– Jag tror att det var ett ofarligt arrangemang.

”Vi kan inte bestämma”

Inbjudningarna gick till åkare som är aktiva i olika klubbar i Östersund.

– Vi rekommenderar klubbar och föreningar att inte tävla, men att det är upp till dem om de vill göra det i någon form. Det kan vi inte bestämma, säger Ola Strömberg som är förbundsdirektör inom det svenska skidförbundet.

Trots att förbundet inte hade någon aning om fredagens tävling i Östersund tycker Strömberg inte att någon bröt mot reglerna.

– Risken att längdåkare ska smitta varandra är extremt liten, de är i grunden alltid väldigt försiktiga och kloka.

Diskussion om artikeln