Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fyra finlandssvenska fotbollsligaprofiler ger rapport – ledigt mitt i försäsongen skapar konstigt läge: "När vi har semester kan klubben inte tvinga oss att träna"

Från 2020
Rasmus Schüller i HJK.
Bildtext Rasmus Schüller är en av många spelare som har semester från sin ligaklubb just nu. På fredag har han dessutom gjort sin sista dag i militärtjänstgöringen.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Fotbollsligaspelarnas vardag har vänts upp och ner på grund av coronaviruset. Semester i mars, inget premiärdatum och en lång paus från fotbollsträningen. Här ger fyra finlandssvenska spelare en bild av läget.

Det har rapporterats mycket om idrottsklubbarnas ekonomiska trångmål och behovet av samarbetsförhandlingar och andra lösningar för att få plus och minus att gå ihop på sistone.

Coronaviruset har avbrutit många idrotters säsonger när det allra roligaste – och mest intäktsbringande – skulle börja. För den inhemska fotbollen är det tvärtom. Det roliga hann inte starta.

En månad före herrligans premiär kom beskedet att det inte blir några matcher före juni. Hur påverkar det här spelarna?

”Jag har all tid i världen att prata” är svaret från fyra finlandssvenska ligaspelare som Yle Sporten har pratat med. Vardagen är förändrad – och tre av fyra har sin årliga semester just nu.

Spelarna i den finländska ligan brukar ha sin lagstadgade semester efter säsongen, men det extraordinära läget har tvingat klubbarna och spelarna att tänka om. De allra flesta av de tolv ligaklubbarna har gett spelarna ledigt nu.

Spelarfacket JPY ger spelarna stöd och information. Arbetsgivarna (klubbarna) kan inte tvinga spelarna att lyfta ett finger under sin semester, men samtidigt blir ledigheten en del av förberedelserna inför säsongsstarten.

– Det är en märklig situation. Nu har vi kört stentufft i månader, så det skulle kännas onödigt att kasta bort allt med att ha flera veckor träningspaus. Ingen vet väl om vi får ledigt efter att säsongen är spelad heller. Det är en extremt bra fråga, säger KuPS-spelaren Tommi Jyry.

Hur är det att tvingas avbryta den sista finslipningen av formen och spelet inför premiären? Vad gör spelarna under semestern? Får de sin lön som vanligt?

Här ger Tommi Jyry (KuPS), Jesper Engström (FC Inter), Rasmus Schüller (HJK) och Robin Sid (SJK) sin bild av läget i sin klubb.

Tommi Jyry jublar efter ligaguldet.
Bildtext Tommi Jyry tog guld med KuPS förra hösten.
Bild: All Over Press

Tommi Jyry: ”Fick reda på att det inte blir match under träningen”

Hur ser läget ut i KuPS just nu?

– Vi har ledigt i en månad. Vi har alla våra semesterveckor nu, men alla förstår att vi är proffs och måste hålla oss i form. Jag åkte ganska fort till Helsingfors och kör på här. Enligt den nuvarande informationen börjar vi träna med laget igen den 12 april.

– Under vintern har det sett ut som det ska göra för ett regerande mästarlag. Standarden har höjts och vi har tränat väldigt mycket och hårt med vår nye tränare Arne Erlandsen. Nu har det gått en dryg vecka sedan senaste lagträningen. Det var inför cupkvartsfinalen. Mitt under träningen fick vi reda på att det inte blir match.

Hur reagerade du på beslutet att ligastarten skjuts fram?

– Första känslan var besvikelse efter att ha tränat extremt hårt i två månader. Det är surt, men samtidigt vet alla hur läget ser ut. Det här var rätt beslut. Det är roligare att spela med publik och det skulle ha blivit spel inför tomma läktare ganska länge.

Första känslan var besvikelse efter att ha tränat extremt hårt i två månader

― Tommi Jyry

Hur tränar du för att hålla dig i form nu?

– Vi har fått noggranna instruktioner från vår fystränare – framför allt löpträning för konditionen – men jag tycker också om att träna på egen hand och fokusera på det som utvecklar mig mest just nu.

– Jag försöker få till en bra mix under mina egna träningar. Det handlar främst om explosivitet och snabbhet. Jag har jobbat med det hela vintern. Det är inget fel på konditionen och bolltouchen försvinner ingenstans. Nu gäller det att vara redo för matchtempo direkt och inte sätta halva säsongen på det.

Har klubben gett er spelare några riktlinjer eller regler att följa?

– Lagläkaren påminner oss om att tvätta händerna, vi ska inte träna på allmänna gym, hålla oss borta från stora folkmassor och träna utomhus.

– När vi är på semester kan KuPS inte tvinga oss att träna, men jag kör på som tidigare. Träningsprogrammet som vi har fått fungerar bra att göra hemma.

Har ni spelare fått lön som vanligt? Har permitteringar diskuterats?

– Vi har fått lön som vanligt och som jag har förstått det så fortsätter det så. Det är inte möjligt att permittera oss.

Jesper Engström i VPS mot HJK.
Bildtext VPS-trotjänaren Jesper Engström valde nya utmaningar när Vasalaget rasade ur högsta serien förra hösten.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Jesper Engström: ”Försäsongen tillräckligt lång sen tidigare”

Hur ser läget ut i FC Inter just nu?

– Vi har spelat rätt bra i vinter och gick vidare i cupen, men nu har vi semester till mitten av april. Vi har haft paus från lagträning sedan fredagen förra veckan. Nu tränar vi hemifrån.

Hur reagerade du på beslutet att ligastarten skjuts fram?

– Det var förståeligt, väntat och helt rätt. Nu måste första prioritet vara att få stopp på viruset och spridningen.

Jag är inte ute på stan så mycket, men eventuellt väljer jag lite mindre matbutiker

― Jesper Engström

Hur tränar du för att hålla dig i form nu?

– Vi fick program från vår fystränare med träning som man kan göra hemma. Det blir löpning och styrketräning. Men det krävs lite kreativitet när det blir så här.

– Det är givet att det blir annorlunda. Den finska försäsongen är tillräckligt lång sen tidigare. Nu närmade vi oss seriestarten och då är det tråkigt att inte kunna träna normalt.

Har klubben gett er spelare några riktlinjer eller regler att följa?

– Klubben följer riktlinjerna som kommer från regeringshåll. De har påmint oss om att vi ska vara försiktigare, men jag har inte ändrat något egentligen. Jag tvättar kanske händerna lite oftare och noggrannare. Jag är inte ute på stan så mycket, men eventuellt väljer jag lite mindre matbutiker.

Har ni spelare fått lön som vanligt? Har permitteringar diskuterats?

– Vi har fått lön som normalt. Jag vågar inte svara på rak arm om permitteringar är möjligt. JPY har meddelat oss om situationen och hittills har det inte varit prat om något sådant.

Rasmus Schüller i HJK:s tröja.
Bildtext Landslagsspelaren Rasmus Schüller är tillbaka i HJK efter flera år utomlands.
Bild: All Over Press

Rasmus Schüller: ”Just nu kan HJK inte kräva något”

Hur ser läget ut i HJK just nu?

– Vi förberedde oss med stormsteg för ligastarten, men sen förändrades läget med coronaviruset. Tidigare i veckan beslöt vi oss för att spelarna har semester i en månad. Vi siktar på att fortsätta förberedelserna inför ligastarten från mitten av april, men det är mycket som är oklart. Ingen vet hur det blir. Det finns bara olika scenarion för coronaviruset.

– Vi hade vår senaste lagträning på fredagen förra veckan. Vi skulle ha spelat cupkvartsfinal i Karleby på lördagen, men sedan ströks den.

Hur reagerade du på beslutet att ligastarten skjuts fram?

– Det var det enda rätta valet. För att få pli på smittspridningen är det ett faktum att människor inte kan samlas i större mängder. Vi i fotbollsvärlden är bara lekmän och anpassar oss enligt det som regeringen och myndigheterna bestämmer.

Om vi ska vara redo i juni ligger ett stort ansvar på oss att vara i form när vi förhoppningsvis kan fortsätta med fotbollen

― Rasmus Schüller

Hur tränar du för att hålla dig i form nu?

– Vi har fått träningsprogram från HJK. Jag följer det och det blir löpning utomhus och styrketräning hemma. Man vill inte vistas på gym. Det gäller att ta det vecka för vecka.

– I går åkte jag till Sandhamn för mina sista dagar i militärtjänstgöringen. På fredag blir jag hemförlovad. Värnplikten har gett extra utmaningar i vinter och det har tagit extra energi att pendla mellan platserna, men jag har också varit väldigt motiverad på lagets träningar. Efter januari har det blivit mer och mer fotboll och mindre tid i Sandhamn för mig.

Har klubben gett er spelare några riktlinjer eller regler att följa?

– Vi är på vår lagstadgade semester och HJK kan inte kräva något av oss, men jag följer det träningsprogram som jag har bett om. Men om vi ska vara redo i juni ligger ett stort ansvar på oss att vara i form när vi förhoppningsvis kan fortsätta med fotbollen.

Har ni spelare fått lön som vanligt? Har permitteringar diskuterats?

– HJK har betalat våra löner och det är inget som vi har diskuterat, men fotbollen är inte isolerad från samhället. Vi utgår från att säsongen börjar i juni, men om pausen blir lång så blir det en ny situation som klubbarna måste reagera på.

– Alla spelare har tidsbundna kontrakt och enligt den arbetslagstiftning som gäller i dag kan vi inte permitteras.

Robin Sid i IFK Mariehamns tröja.
Bildtext Efter flera år i IFK Mariehamn flyttade Robin Sid till SJK i vintras.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Robin Sid: ”Hela klubben med på lönesänkning”

Hur ser läget ut i SJK just nu?

– Läget i hela världen är jobbigt och vi försöker följa alla råd. Vi spelare har inte semester just nu, men det är länge sedan den senaste lagträningen.

– Vi är besvikna över hur vårt spel såg ut i cupen. Det tog slut tidigt. Alla känner att vi kan göra bättre ifrån oss när serien startar.

Hur reagerade du på beslutet att ligastarten skjuts fram?

– Det kändes naturligt att den skulle skjutas upp. Vi hade jobbat hårt för att vara redo i april och många supportrar hade sett fram emot starten, men det här var nödvändigt.

Vi är besvikna över hur vårt spel såg ut i cupen. Det tog slut tidigt

― Robin Sid

Hur tränar du för att hålla dig i form nu?

– Jag skadade mig efter vår första cupmatch och börjar vara i skick igen, men läget är inte optimalt. Jag har kört rehab och sprungit en del under den senaste tiden.

– Nu gäller det att köra på som vanligt trots att man har en massa tankar i huvudet. Å andra sidan känns det som att man kommer bort från det när man tränar. SJK har också gett oss ett träningsprogram.

Har klubben gett er spelare några riktlinjer eller regler att följa?

– Vi använder bondförnuft, men vi försöker att påminna varandra dagligen via meddelanden om vad som är smart. Vi tar läget på fullaste allvar.

Har ni spelare fått lön som vanligt? Har permitteringar diskuterats?

– Vi har fått vår lön och inte diskuterat permitteringar. Hela klubben – all personal och spelarna – har gått med på en lönesänkning just nu. Det var ett snabbt och kollektivt beslut från hela föreningen. Vi ansåg att det var den bästa lösningen. Jag är ny i SJK, men har fått känslan att det här är en klubb där man vill hjälpa varandra.

Enligt den ursprungliga planen skulle fotbollsligan ha startat den 11 april. Nu är budet att det inte blir matcher före juni.

Diskussion om artikeln