Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åboföretag i framkanten i forskning om ny medicin mot svår coronalungsjukdom

Från 2020
Uppdaterad 22.03.2020 12:13.
Eristyshuone Kuopion yliopistollisessa sairaalassa
Bildtext Coronaviruset kan orsaka allvarliga lungproblem
Bild: Sami Takkinen / Yle

Åboföretaget Faron Pharmaceuticals läkemedel Traumakine väcker stort intresse just nu i coronatider. Det finns skäl att hoppas att preparatet kunde bita på den allvarliga lungsjukdom (ARDS) som coronaviruset kan orsaka en del av de smittade, rapporterar Yle Uutiset.

Farons vd Markku Jalkanen berättar för Yle att man råkade i den här situationen lite av misstag.

Traumakine genomgick i maj 2018 den tredje kliniska testningen, den så kallade fas-3-testningen, för att få försäljningstillstånd på den amerikanska marknaden.

coronavirus, covid-19
Bildtext I de första testen såg Traumakine ut att bita
Bild: AFP / Lehtikuva

Misslyckat test väckte förundran

Men testet misslyckades, till stor besvikelse för Faron, eftersom de tidigare kliniska testen visat att 80 procent av kontrollgruppens patienter med lungsjukdomen ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome) kunde botas med Traumakine.

I fas 3 kunde man ändå inte upptäcka någon skillnad i resultaten mellan kontrollgruppen som fick Traumakine och placebogruppen som inte fick läkemedlet.

På Faron förundrade man sig över den oväntade förändringen i testresultatet, och man började gå igenom all data kring fas-3-testet på nytt.

Då kom det fram att testgruppen samtidigt hade ordinerats kortikosteroider för övre luftvägsinfektioner, vilket visade sig hindra Traumakines effekt på sjukdomen.

Nytt tillstånd från FDA

Nu blev det bråttom på Faron och i december 2019 ansökte bolaget om tillstånd hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att fortsätta testa Traumakine. Tillstånd gavs, och testandet fortsätter med accelererad tidtabell.

Om det vetenskapligt går att leda i bevis att Traumakine botar ARDS är potentialen enorm, säger vd Markku Jalkanen. Inte bara i behandlingen av coronavirus.

- Vi har olika influensatyper. Mers, Sars och nu corona. Gemensamt för dem alla att de orsakar lungproblem för patienten.

Inte uteslutet att Traumakine kan användas i Finland

Traumakine testas nu noggrant och det tar tid. Enligt Jalkanen kan det ta två-tre år innan preparatet kommer ut på den amerikanska marknaden, för vilken det ursprungligen var avsett.

På frågan om huruvida Traumakine - med undantagstillstånd och med snabb tidtabell - kunde godkännas för den finländska marknaden om coronaläget blir riktigt allvarligt, svarar Jalkanen så här:

- I teorin ja. Så har man också tidigare agerat i samarbete med de lokala myndigheterna. Det finns strukturer och beredskap för det, säger han. Vi har också tillräckligt med Traumakine i lager.

Faron Pharmaceuticals är listat på Helsingfors fondbörs.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Suomalaisen lääkkeen toivotaan estävän koronakuolemia merkittävästi – Ensin sen pitää kuitenkin läpäistä Yhdysvaltain lääkeviranomaisten testit skriven av Petri Burtsov.

Artikeln är översatt av Sara Langh.
Artikeln korrigerades klockan 12.12: Ansökan om tillstånd att fortsätta testandet gjordes i december 2019, inte januari 2019.

Diskussion om artikeln