Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Telefonlinjerna går heta på näringslivscentralerna: "Det är många osäkerhetsmoment i luften"

Från 2020
Jarl Sundqvist är vd på näringslivscentralen Concordia i Jakobstad
Bildtext Enligt Jarl Sundqvist, vd för näringslivscentralen Concordia i Jakobstad, ringer många oroliga företagare till dem för att få hjälp med sina bekymmer.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Näringslivscentralerna och bankerna i Österbotten överhopas av samtal från oroliga företagare. Man vet inte hur världen kommer att se ut när det här är över, säger Jarl Sundqvist.

Undantagsförhållanden råder i Finland och många företagare är rädda för att deras företag ska gå under på grund av kundbortfallet.

Näringslivscentralerna har under den senaste tiden fått ta emot en hel del samtal från oroliga företagare.

- De är nog oroliga. Man vet inte hur länge det räcker och när det är över. Man vet inte hur världen kommer att se ut när det här är över, så det är många osäkerhetsmoment i luften just för servicebranschen, tjänsteproducenter och lokala handeln, säger Jarl Sundqvist, vd för Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia.

- Telefonen går nog i ett. Jag tycker det är väldigt bra. Nu ska inte företagarna sitta och fundera på det här länge. Man ska ta kontakt med näringslivsbolagen, man kan kontakta bankerna och man ska vara i kontakt med olika organisationer som finns, konstaterar i sin tur Stefan Malm, vd för Dynamo Närpes.

"Ta itu med utgifterna"

Näringslivscentralerna försöker göra sitt bästa för att hjälpa företagen och företagarna. Till exempel ger de tips och råd om hur de kan lösa sina problem med stöd och så vidare.

- Det absolut viktigaste i en sådan här situation då omsättningen börjar försvinna är att först fundera på om det går att lägga om verksamheten på något vis så att omsättningen skulle hållas kvar på en ganska normal nivå, säger Malm.

- Finns inte den möjligheten så då måste man så fort som möjligt ta itu med utgifterna. Varje dag som går så äter det ur kassan och då är det jätteviktigt att man tar ett beslut om att anpassa verksamheten till nya former.

En man med keps på huvudet står framför en rad med små bodar.
Bildtext Enligt Stefan Malm måste man anpassa verksamheten till nya former..
Bild: Yle/Juho Teir

Enligt Stefan Råback, vd för Vasaregionens närings- och utvecklingsbolag Vasek, går telefonerna heta och man för också kundvisa diskussioner om det rådande läget.

- Vi satsar hårt på kommunikation i olika kanaler och skickar ut nyhetsbrev. Vi uppdaterar vår hemsida kontinuerligt och använder alla tänkbara kanaler för att belysa situationen och ge ny information åt företagarna.

På Kristinestads näringslivscentral uppmanar man folk att handla lokalt och påpekar att många restauranger erbjuder takeaway.

Enligt vd:n Angelique Irjala är det viktigt att ta kontakt med näringslivscentralerna.

- Vi har uppmanat alla att ringa till oss då man stöter på problem, så kan vi reda ut dem för dem. Vi har nätverken i skick, så vi kan hitta svaren och vad som är möjligt.

Bankerna villiga att hjälpa

Bankerna märker också av oron bland så väl företagare som privatkunder.

Många har lån som ska betalas av och kunderna vet inte hur de ska klara av amorteringen ifall de blir permitterade från sina jobb eller ifall ens egna företag inte bringar in några pengar.

- För vissa företag kan hela kundunderlaget och en stor del av omsättningen ha försvunnit bara på några dagar. Vi försöker ställa upp så gott det går och vara flexibla med att ge amorteringsfrihet och också följa med de åtgärder som kommer från statsmakten och Finnveras del med stödpaket, säger Peter Finne, vd för Kvevlax sparbank.

Vi försöker vara flexibla med att ge amorteringsfrihet.

― Peter Finne

Regeringen har tagit till krafttag för att trygga företagens finansiering och förhindra konkurser. Stefan Malm på Dynamo Närpes är riktigt positiv till regeringens åtgärder

- Det har varit en jättestor fråga de sista dagarna att vad gör man som företagare om man blir totalt utan inkomst och kan man få någon form av ersättning och det har man sett till här. Man kommer att kunna söka om arbetslöshetsersättning utan att man lägger ner företaget och det här är också otroligt bra saker.

Diskussion om artikeln