Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chefen i Finlands olympiska kommitté vill skjuta fram OS i Tokyo – efter krismöte meddelade IOK att riktlinjerna dras upp under kommande veckor

Från 2020
Uppdaterad 23.03.2020 09:41.
Mika Lehtimäki.
Bildtext Mika Lehtimäki.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Många länder och grenförbund har sagt sitt i frågan om en OS-flytt. Nu säger även den finländska olympiska kommitténs chef Mika Lehtimäki sitt. IOK meddelar att ett beslut kommer inom fyra veckor.

Att skjuta upp sommarens OS i Tokyo är en oundviklig åtgärd tycker många. Olika länders olympiska kommittéer och grenförbund samt många idrottare har fört fram den åsikten.

Nu ansluter sig Mika Lehtimäki, som leder toppidrottsenheten vid Finlands olympiska kommitté, till skaran som anser att de olympiska spelen inte kan arrangeras i slutet av juli och början av augusti. På grund av coronavirusets spridning är det inte realistiskt att tro på ett sommar-OS 2020.

– Enligt mig har det sett ut som att man borde flytta OS ett tag. Nu vågar jag också säga det, konstaterar Lehtimäki till Yle.

Enligt Lehtimäki finns det två anledningar.

– Den ena är hälsan. Kan vi nå ett riskfritt och gediget arrangemang av mästerskapet till juli? Man borde kunna konstatera det tillräckligt tidigt.

– Den andra är kvalsystemet. 43 procent av idrottarna har inte tagit en OS-plats ännu. Träningsmöjligheterna i olika länder är inte likvärdiga.

IOK utreder kommande veckorna

På söndagen meddelade också den internationella olympiska kommittén IOK att ett uppskjutet OS är ett alternativ. Pressen på IOK har växt dag för dag sedan coronavirusets omfattning har blivit känd.

IOK hade ett krismöte efter all kritik. Där bestämde man att under de kommande fyra veckorna ska man dra upp riktlinjerna för spelen.

På en punkt är IOK tydligt: OS ställs inte in. Däremot kan mästerskapet flyttas framåt på grund av coronapandemin.

Finlands olympiska kommittés officiella hållning är fortfarande att man förbereder sig normalt för att OS ska starta den 24 juli.

– Så länge som den internationella olympiska kommittén säger att mästerskapet ordnas så förbereder vi oss givetvis enligt det. Vi försöker febrilt hitta lösningar för idrottarna och deras träning, säger Lehtimäki.

Klockan 21.44: Artikeln uppdaterad med information om IOK:s planer.

Diskussion om artikeln