Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Karriär inom sociala medier, coronan farlig för transplantationspatienter och rasism i finländska grundskolor

Från 2020
Elvi Sihvonen puhaltelee saippuakuplia kotipihalla.
Bildtext Coronaviruset tvingar 5-åriga Elvis familj att isolera sig.
Bild: Maija Sihvosen kotialbumi

Här kommer lite kvällsläsning för söndagen.

Barn och unga med utländsk bakgrund känner sig ofta uteslutna eller direkt utfrysta, och många råkar ut för diskriminering eller rasism i finländska grundskolor. Clémence Habiyakare började skolan år 2005 och kände sig utesluten redan i de första klasserna. Hon hade svårt att lära sig svenska, och andra elever påminde henne ständigt om att hon hade annorlunda hudfärg och hår.

Stand-up komikern och författaren Alfred Backa har under de senaste åren etablerat sig som en finlandssvensk kulturpersonlighet. Början på sin komikerbanan fick han på Youtube, för mer än tio år sedan. De traditionella kanalerna för kommunikation, underhållning, nyheter och samhällsdebatt har i dag fått hård konkurrens av de sociala medierna. De nya kanalerna erbjuder utlopp för kreativitet, samvaro och informationsbyte, också i professionellt avseende.

I Ryssland oroar sig vanligt folk mer för den svaga rubeln medan politikerna bekymrar sig för folkomröstningen om den nya konstitutionen. Samtidigt har coronakrisen redan påverkat vardagen rejält, skriver vår medarbetare i Ryssland Anders Mård i en kolumn.

Coronaepidemin tvingar 5-åriga Elvis familj att isolera sig. Att leva isolerad från omgivningen är bekant för en mamma till ett barn som genomgått en njurtransplantation, men ändå känns situationen ny.