Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Kring en femtedel av dagisbarnen stannar inte hemma, amerikanska kongressen stoppade enormt stödpaket, Abe säger att OS i Tokyo kan skjutas upp

Från 2020
Uppdaterad 23.03.2020 08:11.
Två personer står och tittar på de olympiska ringarna i Tokyo
Bildtext OS i Tokyo kan komma att skjutas upp på grund av coronapandemin.
Bild: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

De flesta dagisbarn stannar hemma i dessa coronatider. Enligt Svenska Yles rundringning är en dryg femtedel av den normala mängden barn på de kommunala daghemmen för tillfället. I kommunerna vi har kontaktat är det inte aktuellt med permitteringar.

För utsatta barn innebär stängda skolor många problem. För dem är skolan en trygg plats i vardagen. Nu, när skolorna är stängda är utmaningarna för familjerna enorma.

Regeringen informerar om coronaläget klockan 11 i dag. Presskonferensen tolkas till svenska och sänds direkt på vår webbplats och på Arenan. I dag har vi dessutom en specialsändning med fokus på utbildning. Du kan se den på Arenan och Yle Fem klockan 15.30-16.

Utrikes

Japans premiärminister Shinzo Abe har för första gången sagt att de olympiska spelen i Tokyo i sommar kan komma att flyttas fram. Spelen kan ändå inte hållas "i sin kompletta form" på grund av coronapandemin, sa han.

Det gigantiska stödpaketet som förhandlas fram i USA:s kongress fastnade i natt i senaten, då demokrater stoppade det. Stödpaketet uppgår till uppemot 2 000 miljarder dollar och målet är att bromsa effekterna av virusutbrottet på den amerikanska ekonomin.

Den fängslade amerikanska filmmogulen Harvey Weinstein har smittats av coronaviruset. I onsdags flyttades han från fängelset Rikers Island i New York City till ett fängelse utanför Buffalo i New York. Amerikanska fångvaktare har klagat över otillräcklig skyddsutrustning och bristfälliga säkerhetsåtgärder i samband med virusutbrottet.

Väder

Det är uppehåll och soligt på många håll. Dagens högsta temperatur är +3 till +6 grader, i Lappland 0 till +4 grader. Den sydvästliga vinden är svag eller måttlig, men tilltar under dagen.

Diskussion om artikeln