Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Harvey Weinstein smittad av coronaviruset – fångvaktarna oroade för sin egen hälsa

Från 2020
Harvey Weinstein dömdes till 23 år i fängelse den 11 mars. Dessutom väntar fler rättegångar mot honom.
Bildtext Harvey Weinstein dömdes till 23 år i fängelse den 11 mars. Dessutom väntar fler rättegångar mot honom.

Den fängslade amerikanska filmmogulen Harvey Weinstein har testat positivt för det nya coronaviruset i ett fängelse i New York. Det uppger källor inom kriminalvården där.

Skandalen kring Weinstein blev startskottet för metoo-rörelsen då över 100 kvinnor anklagade honom för allt från sexuellt ofredande till våldtäkt.

Tidigare den här månaden dömdes han till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp.

I onsdags flyttades han från det ökända fängelset Rikers Island i New York City till fängelset Wende Correctional Facility, utanför Buffalo i New York.

På söndag morgon ska Weinsteins testresultat ha varit klart och han har hållits isolerad sedan dess. Flera fångvaktare har nu försatts i karantän.

Det uppger Michael Powers för nyhetsbyrån Reuters. Powers leder en fackförening för fångvaktare i delstaten New York.

Andra källor inom kriminalvården uppger för Reuters att åtminstone två fångar vid Wende-fängelset har bekräftats coronasmittade.

Fångvaktarna klagar över otillräcklig skyddsutrustning

Amerikanska fångvaktare har klagat över otillräcklig skyddsutrustning och bristfälliga säkerhetsåtgärder i samband med coronavirusutbrottet.

Powers säger sig vara mycket orolig över smittorisken för fångvaktarna i amerikanska fängelser.

President Donald Trump lät på söndagen förstå att det kan bli aktuellt att släppa en del äldre och sjuka fångar på fri fot för att skydda dem från smitta.

Weinsteins advokater i sin tur oroar sig för filmmogulens hälsa. Han lider bland annat av hjärtproblem, högt blodtryck och diabetes och togs in på Bellevue-sjukhuset på Manhattan ännu efter att han dömts skyldig.

Advokaten Imran Ansari hade inte ännu på söndag kväll blivit informerad om att Weinstein skulle vara smittad, men han sa sig vara mycket orolig över nyheten, med tanke på de hälsoproblem som Weinstein haft.

Källor: Reuters, The Niagara Gazette