Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Konkurrenternas reaktioner efter Stina Nilssons överraskande grenbyte: "Kom som en chock, men det är väldigt kul"

Från 2020
Uppdaterad 23.03.2020 14:59.
Stina Nilsson i målområdet.
Bildtext Stina Nilsson sätter geväret på ryggen.
Bild: imago images/Geisser/ All Over Press

I söndags avslöjade SVT Sport att Stina Nilsson lägger ned karriären som längdskidåkare och i stället blir skidskytt. Ett beslut som får både kollegor i skispåret och diverse experter att överraskat höja på ögonbrynen.

Stina Nilssons grenbyte innebär att storstjärnan Hanna Öberg får en ny konkurrent i spåret.

– Det kom lite som en chock, men jag tycker att det är väldigt kul, säger Öberg till SVT Sport.

OS- och världsmästaren Öberg ser fram emot att få ytterligare konkurrens i skidskyttetävlingarna.

– Jag är förvånad. Jag hade inte hört någonting alls om detta. Men det ska bli väldigt spännande att följa henne.

Den 26-åriga Nilssons främsta utmaning är att lära sig allt om skyttet
och själva geväret – för åka skidor kan hon. Inte mindre än fem OS-medaljer – varav ett OS-guld – och sju VM-medaljer (två VM-guld) är bevis nog för det.

– Hon kan definitivt åka skidor, men det är klart att hon måste lära sig att skjuta och det är inget man gör över en dag utan det kräver hårt arbete. Stina är målmedveten och gör allt till 100 procent så känner jag henne rätt kommer hon säkert att lägga ner den tid som krävs, säger Öberg.

"Några år kan det ta"

Den norska skidskytten Tiril Eckhoff, femfaldig OS-medaljör och sjufaldig VM-medaljör, välkomnar också hon den nya skidskytteaspiranten.

– Tufft! Roligt att hon byter till skidskytte som är en väldigt spännande och utmanande gren, säger Eckhoff till norska NRK.

Eckhoff ser med spänning fram emot vad Nilsson går för på skyttevallen. Som exempel tar hon den tyska skidskytten Denise Herrman som började som längdåkare men som sedermera sadlade om till skidskytte där hon har rönt framgångar, bland annat VM-guld 2019.

– Denise tog några år på sig att bli en bra skytt, så jag tror att Stina också behöver några år. Det får tiden utvisa, säger Eckhoff.

"Tufft beslut"

En av Nilssons hårdaste konkurrenter i skidspåret, Maiken Caspersen Falla, lyfter på hatten för svenskans överraskande beslut.

– Det är ett tufft val Stina har gjort, men också lite kul för hon gör ju det som är rätt för henne, säger Caspersen Falla i ett pressmeddelande enligt SVT Sport.

– Jag önskar Stina lycka till och hoppas att hon verkligen lyckas med skidskytte också, och om inte är hon självklart hjärtligt välkommen tillbaka.

Vapen ger mera pengar

Sveriges landslagschef i skidskytte Anders Byström tar emot Nilsson med öppna armar.

– Det är jättespännande att en av världens bästa längdskidåkare självmant vill byta till skidskytte,säger han till SVT Sport.

Nya utmaningar och spännande gren, visst. En annan högst plausibel orsak till grenbytet stavas naturligtvis p-e-n-g-a-r.

Aftonbladet har räknat ut att inkomsterna kan vara upp till fem gånger större med ett gevär på ryggen, än utan.

Men som svenska skidskyttelandslagets Linn Persson sade åt tidningen inför VM för en dryg månad sedan:

– Det är bra prispengar i världscupen i skidskytte. Men det gäller just att man är riktigt bra, det är väldigt prestationsbaserat, sade Persson.

Det gäller att träffa mitt i prick – då kan grenbytet bli en fullträff för Stina Nilsson.

Diskussion om artikeln