Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisuppdragen flyttar alltmer till hemmen under undantagstillståndet

Från 2020
Kvinna håller ut handen som för att säga stopp.
Bildtext Våld i hemmen kan öka då folk uppmanas hålla sig inomhus.
Bild: AOP

Polisen i sydvästra Finland har haft ett lugnare veckoslut än vanligt på grund av undantagstillståndet.

Betydligt färre människor har varit i rörelse och det har också påverkat antalet utryckningar.

- Den allmänna ordningen var lugn, men trots det hade vi normala polisuppdrag såsom alkoholbruk, rattfylleri, våld i hemmen och våld på stan, uppger Risto Lammi, polischef i Sydvästra Finlands Polisinrättning.

Mellan fredag och söndag rapporterades cirka 400 uppdrag i regionen, klart färre än normalt.

- Polisen rör sig nu i hela området, både i städer och i landsbygden. Vi visar att vi finns, och vill på det sättet bevara känslan av trygghet.

Möjligt med fler fall av våld i hemmen

Än så länge är uppdragen likadana som tidigare, men ifall samhället stängs ner är polisen beredd på att polisuppdragen alltmer flyttar från gatunivån till hemmen.

- Det kan vara fråga om störningar och oro i privata hem. Det är också möjligt att det blir fler fall av våld i hemmen, men det är något som polisen inte direkt kan övervaka, så vi får se vad som händer, säger Lammi.

Risto Lammi, polischef i Sydvästra Finlands Polisinrättning, i polisuniform utanför polishuset i Åbo.
Bildtext Risto Lammi säger att rutinerna har ändrats en del på grund av undantagstillståndet.
Bild: Lina Frisk/Yle

En annan uppgift som nu blivit viktigare är att polisen allmänt övervakar att fler än tio personer inte möts eller träffas samtidigt. Folk har mestadels respekterat myndigheternas uppmaningar, åtminstone dagtid, men inte i alla förhållanden.

I en del länder har polisen börjat bötfälla folk som inte följer restriktionerna. Det är enligt Lammi ännu är för tidigt att säga om och hur polisen i Finland ska göra det.

- Polisen är förberedd på det, men vi måste vänta och se hur lagstiftningen förändras.

Samtidigt har polisen varit tvungen att tänka på sin egen säkerhet, exempelvis då någon ska gripas eller blåsa i polisens alkometer.

- Vi tar förstås hänsyn till normala säkerhetsåtgärder, men nu har vi fått exaktare säkerhetsinstruktioner, så rutinerna har förändrats en del, säger Lammi.

Diskussion om artikeln