Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu görs "hurja” piruetter och akrobatik på håll – Västra Nylands Dansinstitut ordnar distansundervisning

Från 2020
En ung kvinna med blå sportjacka gör en gymnastisk rörelse på en gräsmatta.Ett ben och ena armen i luften. de andra mot marken. Hus i bakgrunden
Bildtext Än så länge är det fritt fram att dansa och göra akrobatik utomhus. Karoliina Knaapinen visar prov på modern dans.
Bild: Privat / Maria Knaapinen

Eleverna vid Västra Nylands Dansinstitut Hurja Piruetti har börjat dansa med hjälp av distansundervisning. Närstudierna håller paus och vårens föreställningar är inställda.

Katja Köngäs, rektor för Västra Nylands Dansinstitut, hoppas att distansundervisningen ändå ska ge en känsla av gemenskap och att eleverna ska känna att de lär sig nya saker.

- Den allmänna feedbacken är att skoleleverna just nu har en massa skärmtid och därför har vi i vår grundundervisning försökt betona vikten av att röra på sig, förklarar Katja Köngäs.

Det är kul med distansdans

― Ellen Sundström

För Ellen Sundström är det viktigt att kunna röra på sig efter allt sittande vid datorn på grund av hemundervisningen från skolan.

- Det är kul med distansdans. Då har man ändå kontakt med danslärare och man får se uppgifter som ens kompisar lämnar in, säger Ellen Sundström, en av eleverna vid Hurja Piruetti.

En ung kvinna i blå sportjacka och vita trikåer gör en balettrörelse (tendu) utomhus. Tar stöd av en stolpe
Bildtext Maria Knaapinen håller en kort paus från datorn och skoluppgifterna. Hon passar på att sträcka på benen och göra en tendu, det vill säga ett danssteg inom baletten.
Bild: Privat / Karoliina Knaapinen

Sundström får medhåll av Shanti Grönholm, också hon en av Hurja Piruettis danselever.

- För mig har det varit en stor tröst att dansen fortsätter. Skolor och dylikt har stängt och det finns en
risk för att dagarna blir långtråkiga.

- Såklart är jag lite ledsen över att det inte är riktiga danslektioner och speciellt över vårföreställningarna, men det här är ett stort plåster på såren. Jag hoppas vi får många fler och roliga hemuppgifter att göra, säger Shanti Grönholm.

Katja Köngäs från Hurja Piruetti ser till ett en grupp dansare är redo för fotografering.
Bildtext Katja Köngäs och en grupp med dansare. Bilden är tagen i början av året.
Bild: Marica Hildén / Yle

Distansinlärningen inkluderar full klassundervisning, dansteknik eller akrobatik, läxor, bekanta rörelser, koreografier och musiklistor av lärare.

Eleverna har också fått material så de kan studera danshistoria.

Distansdansen och -undervisningen fortsätter åtminstone till den 13 april.

Målet under resten av läsåret är att fortsätta öva på de danser man hade tänkt framföra under vårens föreställningar och i stället ordna shower på hösten.

Diskussion om artikeln