Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Stor efterfrågan på tillförlitliga nyheter just nu - finländarna följer flitigt med coronarapporteringen

Från 2020
En kvinna arbetar vid datorn på Yle Uutisets nyhetsredaktion.
Bildtext Rekordmånga följde med Svenska Yles rapportering förra veckan.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Finländarnas nyhetstörst är stor just nu, rekordmånga följde med Svenska Yles rapportering förra veckan.

Det exceptionella läget med coronasmittan har lett till att allt fler intensivt följer med nyhetsläget. Det märks inte minst då man ser på färska siffror för Svenska Yles del förra veckan: TV-nytts huvudsändning klockan 19.30 hade i snitt 62 000 tittare, vilket är dubbelt så många tittare jämfört med så kallade vanliga veckor. Mest tittare hade TV-nytt torsdag 19.3 då 92 000 personer tittade på programmet.

Rekordmånga valde också att följa med nyheter via svenska.yle.fi: Sajten hade 640 000 unika besökare förra veckan vilket är drygt 70 procent fler än normalt. Också på Yle Arenan är siffrorna höga, framför allt för det nyhetsrelaterade innehållet.

“Vi har intensifierat vår nyhetsbevakning i alla kanaler och det är fint att se att vi har publiken med oss. Vi jobbar hårt för att vår journalistik ska hålla en hög kvalitet och vara balanserad” säger Svenska Yles mediechef Johanna Törn-Mangs.

Förutom på svenska.yle.fi, Yle Fem och Yle Arenan kan publiken följa med nyhetsläget på svenska på radiokanalerna Yle Vega och Yle X3M och i Yles tvåspråkiga applikation Yle Nyhetskollen (Uutisvahti).

Måndag till fredag sänds Svenska Yle live: Specialsändning med anledning av coronaviruset klockan 15.30 på Yle Arenan och i Yle Fem. Också regeringens presskonferenser - simultantolkade till svenska - visas på Yle Arenan och i Yle Fem.

Svenska Yle har också uppmanat publiken att skicka sina frågor till redaktionen och har besvarat dem med hjälp av experter och faktabaserade källor.