Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hur klara av coronakrisen psykologiskt? "Att tala med en annan människa kan sätta de upplevda farorna i perspektiv", säger psykologen Sofia Nyberg

Från 2020
Kvinna i gul mössa och röd jacka står på en bro i centrum av Helsingfors.
Bildtext "Den kris vi befinner oss i nu rubbar allt vi känner till som tryggt och stabilt. Men också den här krisen har ett slut", säger psykologen Sofia Nyberg.
Bild: Michaela Rosenback

Coronapandemin för med sig en våg av oro och stress. Psykolog Sofia Nyberg förklarar hur man på bästa sätt kan tackla de olustiga känslorna.

Det är flera som känner oro i dessa dagar. Viruset i sig stressar, men det finns också många andra faktorer som framkallar en känsla av osäkerhet.

Hur kommer det gå med mitt jobb eller studier, hur ska jag klara isoleringen?

Psykolog Sofia Nyberg menar att de här känslorna är väldigt vanliga och förståeliga.

- En kris som den vi befinner oss i nu rubbar allt det som man känner till som tryggt och stabilt. Vi måste tillåta oss själva att vara stressade och oroliga, inte utgå ifrån att det är något fel med det och att det måste bort.

Med det sagt påpekar Sofia Nyberg ändå att vi inte heller ska låta vår oro växa vilt.

Ingenting blir bättre av att man oroar sig och sakförhållandena i sig ändras inte heller.

- Jag tror att förra veckan var den värsta, det var då kometen kom, så att säga. Nu vet vi lite vad vi har att utgå ifrån och det gör att vår känsla av kontroll och styrkraft ökar vilket kan lugna i viss mån.

Vi måste tillåta oss själva att vara stressade och oroliga, inte utgå ifrån att det är något fel med det och att det måste bort

Sofia Nyberg

Oron får inflytande

Att sitta i karantän eller hålla sig isolerad påverkar också psyket.

- Om vi är isolerade länge finns det en tendens att våra inre föreställningar och farhågor tar över verklighetsuppfattningen på bekostnad av de yttre faktiska realiteterna.

I praktiken innebär det att oron får oproportionerligt stort inflytande på hur vi uppfattar läget.

- Vi börjar tro att situationen är farligare än den de facto är och beter oss utifrån det, säger Sofia Nyberg.

I kristid kan vi också upptäcka nya sidor hos oss själva, till exempel hypokondri eller klaustrofobi. Sofia Nyberg förklarar att vi alla har många olika sidor inom oss som i vardagslag inte ger sig tillkänna.

Nya situationer, och speciellt omvälvande sådana, ger utrymme för dessa sidor att titta fram.

- Tänk bara hur det är att få barn. Plötsligt hittar man sidor hos sig som man inte visste att man hade. Samma sak gäller nu. Den här påfrestningen tynger på våra psyken och där vi tidigare hållit ihop hur bra som helst börjar det kanske knaka nu.

Sofia Nyberg tycker inte att man ska bli skrämd av de nya sidorna man upptäcker hos sig själv eller märker av hos andra.

- De är i första hand tecken på att man är rädd och otrygg och det är inte så konstigt nu då allt är upp och ner. Att tala med en annan människa, helst någon som inte delar samma rädslor, kan lugna och sätta de upplevda farorna i perspektiv.

I synk med samhället

Att vi reagerar olika på den situation vi alla nu befinner oss i beror på flera olika saker.

Dels påverkas vi olika mycket i vårt vardagsliv.

- Den som till exempel blir permitterad upplever sannolikt större otrygghet och ångest än den som inte blir det, säger Sofia Nyberg.

Dels har vi olika mycket resurser att hantera ångest, osäkerhet och ensamhet.

Utöver det är vi också olika som människor.

- Att dra ner på evenemang och sociala kontakter är en stor utmaning för en extrovert person medan det för en introvert inte behöver innebära så stora förändringar. Den sistnämnda kan till och med uppleva ett lugn av att samhället nu fungerar mer i synk med det egna sättet att vara.

Sofia Nyberg påminner också om att vi i dessa tider uppmanas att hålla fysisk distans men inte psykisk.

Alternativa umgängessätt som virtuella träffar kan fungera väldigt bra. Ett extra telefonsamtal till nära och kära är också att föredra.

Också detta har ett slut

Sofia Nyberg

I övrigt tycker Sofia Nyberg att man ska försöka fylla tiden med sådant som för en stund får en att tänka på annat.

- I den mån man kan hålla kvar en känsla av “vanlighet”, samt kanske piffa upp vardagen med filmer och spel, och sådant som inte handlar om corona, tror jag det är bra att göra det.

Oron kan också till viss del lugnas av att man håller sig uppdaterad om det som sker, följer de direktiv som myndigheterna ger och med jämna mellanrum påminner sig själv om att också detta har ett slut.

Diskussion om artikeln