Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Narkotikahandeln försvåras då gränserna stängs - inbrottsförsök i apoteken kan bli fler

Från 2020
Söndriga och avspärrade fönster vid ett apotek
Bildtext Flera apotek i Finland har haft tjuvar på besök under de senaste dagarna. På bilden ett apotek i Sökö som utsattes för inbrott.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Undantagstillståndet i Finland påverkar också kriminell verksamhet.

Tidigare har det rapporterats om bedragare som gav sig ut för att vara coronagranskare då de tömde en bostad på värdesaker. Också droghandeln påverkas av coronavirusets framfart.

Då gränserna stängts, inte bara i Finland utan också i flera andra länder i Europa, blir det svårare att smuggla in droger i landet. Utbudet stryps, medan efterfrågan kvarstår.

Förra veckan utsattes åtminstone fyra apotek i södra och västra Finland för inbrott. Apoteket i Nakkila i Satakunta hade besök av tre inbrottstjuvar som var ute efter läkemedel som påverkar centrala nervsystemet.

I Nakkila fick polisen tag på både tjuvarna och tjuvgodset strax efter inbrottet. Gärningsmännen flydde först i en bil och körde rejäl överhastighet. Efter att bilen stannat försökte de fly till fots, men polisen hann fatt dem.

- Situationen med coronaviruset kan påverka tillgången till en del traditionella droger. Det kan göra apoteken intressanta för dem som är beroende av olika rusmedel, konstaterar kriminalkommissarie Marko Peltonen som utreder Nakkila-fallet.

I en intervju med Helsingin Sanomat konstaterade Jere Leskinen vid Centralkriminalpolisen att drogpriser kommer att stiga i Finland till följd av det nya coronaviruset och de åtgärder man skridit till.

Då kan både användare och droghandlare försöka få tag på ersättande produkter från apotek, vårdhem eller andra platser med medicinlager.

Marko Peltonen tror att de flesta som har medicinlager och kan utsättas för inbrott redan är väl förberedda.

- Min uppfattning är att sådana platser redan är väl förberedda och man beaktar stöldrisken i hur vissa läkemedel förvaras. Men visst kan en sådan här situation göra att fler blir utsatta för liknande.

Diskussion om artikeln