Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Exceptionellt läge kräver nytänk av idrottare – bondgården erbjuder möjligheter men effektträningen lider för tiokamparen Otto Ylöstalo

Från 2020
Otto Ylöstalo löper i en kurva
Bildtext Otto Ylöstalo tvingas tänka om för att kunna träna ordentligt.
Bild: imago/Rolf Simeon/All Over Press

Armand Duplantis tränar stavhopp i trädgården, Otto Ylöstalo valde styrketräning i föräldrahemmet. För många idrottare har coronaviruset kastat om vardagen och träningen på ett drastiskt sätt. Nu är det mest att köra och ta en dag i taget, säger Ylöstalo till Yle Sporten.

Var kan jag träna? När kan säsongen börja? Blir det alls några tävlingar i år?

Det är tankar som många idrottare brottas med just nu då coronavirusets framfart har lamslagit idrotten.

Exceptionella tider kräver också exceptionella åtgärder. Förra veckan berättade bland annat stavhopparen Armand Duplantis att han flyttat hem till föräldrarna och tränar i trädgården.

– Jag kan inte hoppa så högt men det finns en liten stavhoppställning här. Så jag kan göra några hopp i alla fall, säger Duplantis till Expressen.

För tiokamparen Otto Ylöstalo blev det också att vända hemåt i jakten på träningsmöjligheter.

– Jag och Samuli Samuelsson har styrketränat hemma hos min mamma och pappa. Pappas gamla styrketräningsutrustning finns kvar där.

– Det är en bondgård så där finns också mycket utrymme att träna andra saker men hoppa stav går inte. När jag var yngre gick det men nu är nivån lite högre än vad den var i tioårsåldern. Det är också betydligt kallare i Finland än hemma hos Duplantis och alla kan inte träna utomhus, säger Ylöstalo till Yle Sporten.

Otto Ylöstalo står och lutar mot ett träd
Bildtext Otto Ylöstalo.
Bild: Yle/Martin Lundberg

Under de senaste veckorna har idrottshallar runt om i Finland stängts och just nu råder undantagsförhållanden där offentliga sammankomster har begränsats.

Men det finns idrottare som fått undantagstillstånd att träna inomhus.

– Det rör sig om 10–20 procent av medaljörerna från Kalevaspelen förra sommaren. Det är en väldigt liten del, säger Ylöstalo.

– Jag kan till exempel inte åka till Sportkvarnen för att träna snabbhet och explosivitet som är en del av grundträningen den här årstiden. Man kan vara flexibel och göra löppass utomhus men effektträningen – den viktigaste delen – lider nog.

Oklart när tävlingssäsongen kan börja

Maj och juni brukar vara månader då friidrottarna gör sina första tävlingar, men just nu vet ingen när säsongen kan börja. Det påverkar också hur man lägger upp träningsprogrammet.

– Man brukar ha ett visst datum i bakhuvudet men det faller bort. Nu är det mest att köra och ta en dag i taget. För tillfället är det inte så dramatiskt och läget kan ändra inom en månad.

– Men om det blir som THL förutspår att virustoppen kommer att vara i maj, då inverkar det nog på säsongsstarten för väldigt många, säger Ylöstalo.

Hur orolig är du själv för coronaviruset?

– Jag är vid god vigör och hör inte till riskgruppen. Men så klart har jag äldre släktingar som hör till riskgruppen och för deras del är det en helt annan situation. Största delen drabbas inte så värst hårt av viruset så på det sättet är jag inte orolig, säger Ylöstalo.

Otto Ylöstalo har tre FM-medaljer i tiokamp på sin meritlista. Den senaste kom 2015 och efter några sämre år hoppas han få chansen visa vad han går för i sommar.

– För första gången på fem år är jag i bra form så det skulle vara roligt att få tävla. Jag måste klara gränsen till Kalevaspelen och tänkte försöka göra det i slutet av maj i Tammerfors. Vi får se om coronaviruset påverkan den tävlingen.

– Stafettkarnevalen skulle ha gått samma veckoslut och den har inhiberats. Det är ett större evenemang och där var man tvungen att fatta ett snabbare beslut. Framtiden får utvisa och det här är en ny situation för alla, säger Ylöstalo.

Diskussion om artikeln