Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Har du saknat srirachasås i butiken? Den populära chilisåsen försvann från butikshyllorna, men hamstrare ligger inte bakom

Från 2020
Sju flaskor srirachasås som står på golvet i smugglarhärva i Australien.
Bildtext Huy Fong Sriracha är den så kallade "ursrirachasåsen" och den mest kända srirachan och den har också varit populär i Finland.
Bild: NSW POLICE

Såsen Huy Fong Sriracha har försvunnit från butikshyllorna i många matbutiker, skriver Yle Uutiset. Att produkten inte finns att köpa handlar ändå inte om att folk skulle hamstra.

Inte heller handlar det om att såsflaskorna skulle ha börjat explodera på grund av jäsning, som en del har gissat på sociala medier.

Orsaken är mindre dramatisk än så: man har slutat importera såsen eftersom den innehåller ett konserveringsmedel som är förbjudet i kryddsåser.

Innehåller sulfiter

Tullen upptäckte srirachasåsens innehåll i samband med livsmedelskontroller. I laboratorietest kom det fram att flaskorna innehåller en betydande mängd sulfiter.

– Vi har inte information om sulfiterna alltid har funnits med i produktens recept, eller om de kommit med först på senaste tiden, säger Jonna Neffling som är produktsäkerhetschef vid Tullen.

Det finns heller inte exakt information vid Tullen om varför man begränsat användningen av sulfiter.

– Sulfiter kan orsaka allergier, vilket kan ligga bakom begränsningarna.

Sriracha är den nya ketchupen

Huy Fong Sriracha är den så kallade originalsrirachasåsen och den mest kända srirachan. Den har också varit populär i Finland.

Vietnamesen David Tran ligger bakom produkten. Han flydde till USA efter Vietnamkriget.

Såsen innehåller bland annat chili, vitlök, ättika, salt och socker.

Johanna Mäkelä som är professor i matkultur vid Helsingfors universitet tror att srirachasåsens popularitet beror på att produkten är mångsidig och på att chilianvändningen överlag har ökat.

– Chili har blivit en del av den finländska smakvärlden och sriracha är som ketchup, man kan lägga det i vad som helst.

I början av 2010-talet fanns det så kallad tuppsås i Finland, men man hittade såsen främst i etniska mataffärer. Sakta men säkert spreds såsen också till närbutiken och stormarknaderna.

Nu får man ändå inte längre tag på Huy Fong Sriracha i S- eller K-kedjans butiker. Såsen hörde inte till Lidls vanliga sortiment, men ibland har också Lidl sålt såsen.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Suosittu sriracha-kastike katosi kaupoista, mutta syy ei ole hamstraamisessa" skriven av Mari Jäntti. Översättningen gjordes av Saga Mannila.

Diskussion om artikeln