Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”För idrottarna är det viktigt att veta vilka kvalificeringsregler som gäller” – Mika Lehtimäki vill se några frågetecken rätas ut innan officiella bekräftelsen kommer

Från 2020
Uppdaterad 23.03.2020 22:28.
Mika Lehtimäki.
Bildtext Mika Lehtimäki.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

Ett väntat besked, säger simmaren Matti Mattsson då han fått höra att det troligtvis inte blir något OS i sommar. Mika Lehtimäki som är chef för Finlands olympiska kommitté räknar också med att Dick Pound har rätt information och väntar bara på en officiell bekräftelse.

IOK-medlemmen Dick Pound berättade på måndagen att OS kommer att skjutas upp. Enligt Pound ska man lösa de sista detaljerna under de kommande veckorna och OS förväntas skjutas upp med ett år.

– Ett väntat besked, som jag på ett sätt också varit förberedd på. Det är också helt rätt och det är ingen idé att riskera människors hälsa, säger simmaren Matti Mattsson till Satakunnan Kansa.

För idrottarna ger Pounds besked också någon form av klarhet i en väldigt osäker värld.

– För mig är det ingen skillnad om spelen skjuts fram till hösten, med ett år eller två år. Så länge vi idrottare vet vart vi ska sikta, säger häcklöparen Lotta Harala till Iltalehti.

Mika Lehtimäki som är chef för Finlands olympiska kommitté är heller inte förvånad, och väntar nu bara på den officiella bekräftelsen.

– Jag tror att IOK:s syfte är att när man kommer ut med officiell information så kommer man också att berätta när spelen arrangeras. Det är många lösa trådar som hotellreservationer för över en miljon människor och kvalsystem för 33 grenförbund, säger han till Iltalehti.

Enligt Lehtimäki finns det fortfarande några stora frågor som måste få ett svar.

– För idrottarna är det viktigt att veta vilka kvalificeringsregler som gäller och om nuvarande OS-platser är giltiga.

– Det har redan sagts att VM i friidrott 2021 kommer att ge utrymme för OS om det finns behov, säger han.

Diskussion om artikeln