USA skär ner biståndet till Afghanistan med en miljard dollar - amerikanska reträtten fullföljs trots blodiga rebellattacker
USA skär ner biståndet till Afghanistan med en miljard dollar i år och möjligen med en miljard även nästa år. Utrikesminister Mike Pompeo som besökte Kabul i går, säger att biståndet minskas eftersom Afghanistans två rivaliserande ledare inte kan enas om vem som vann det omtvistade presidentvalet i fjol höstas.
Både president Ashraf Ghani och regeringschefen Abdullah Abdullah har utropat sig som valets segrare och bägge installerades samtidigt som presidenter nyligen i ceremonier i Kabul
Pompeo träffade Ghani och Abdullah i Kabul både tillsammans och separat och han hade inga vänliga ord efteråt.
- Deras misslyckande har skadat relationerna mellan våra länder och vanvördar de medlemmar av koalitionen som har offrat sina liv och resurser för att kunna bygga en framtid för detta land, konstaterade Pompeo.
Han sade att biståndet skärs ner omedelbart med en miljard och att man överväger även andra åtgärder, så som bojkotter av givarkonferenser.
Pompeo antydde att beslutet kan omprövas om Ghani och Adullah kan bilda en gemensam regering så som efter det föregående presidentvalet som också slutade i oavgjort efter massivt valfusk.
Finland ordnar för övrigt en givarkonferens för Afghanistan i Genève i november tillsammans med den afghanska regeringen och FN.
Under konferensen ska det internationella samfundet och den afghanska regeringen förbinda sig till gemensamma mål och metoder när det gäller utvecklingssamarbetet i Afghanistan under åren 2021–2024.
Krigshärjade Afghanistan hör till de länder i världen som är mest beroende av utländskt bistånd, men enorma summor försvinner varje år på grund av omfattande korruption och vanstyre.
Världsbanken varnar för att Afghanistan är helt beroende av utländskt bistånd, även om man mot förmodan skulle nå ett heltäckande fredsavtal med talibanerna. Landets budget är omkring 11 miljarder årligen medan inkomsterna utgör endast 2,5 miljarder dollar - resten täcks av biståndsgivare som USA.
Talibanmöte i Qatar
På väg hem mellanlandade Pompeo i Qatar, där han hade ett kort möte med talibanernas chefsförhandlare och näst högsta ledare mulla mulla Abdul Ghani Baradar.
Pompeo lovade att USA:s fredsavtal med talibanerna förverkligas trots att rebellerna har utfört flera blodiga terrorattacker sedan avtalet undertecknades förra månaden.
Det innebär att USA håller fast vid sin truppreträtt inför det amerikanska presidentvalet i höst. USA har 13 000 soldater i Afghanistan och största delen av dem kommer att tas hem inom de närmaste månaderna, sade Pompeo.
Han hävdade också att talibanerna inte har angripit amerikanska styrkor sedan avtalet undertecknades.
- Talibanerna har bundit sig vid att minska våldet och det har de i stort sett gjort, sade Pompeo trots nästan dagliga attacker mot civila och afghanska säkerhetsstyrkor.
Talibanerna säger att de inte kommer att följa avtalet och gå med på regelrätta fredssamtal med den afghanska regeringen om 5 000 fängslade talibaner inte friges.
Den afghanska regeringen som uteslöts ur fredsförhandlingarna mellan USA och rebellerna, vägrar förståeligt nog att göra något som de aldrig har rådfrågats om eller gått med på. Ghani gav lite efter under Pompeos besök då han lovade att frige 1500 fångar, men talibanerna avvisade genast hans erbjudande.
USA:s reträtt från Afghanistan kommer i alla fall att dra ut på tiden på grund av coronaviruset. Avsikten var att inom de närmaste månaderna ta hem tusentals soldater, men nu har allt lagts på is i väntan på hur pandemin utvecklas i USA och i övriga världen.
Källor: Reuters, AFP, Utrikesministeriet