Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump orkar inte vänta: "Snart dags sätta igång amerikansk ekonomi igen"

Från 2020
Uppdaterad 24.03.2020 16:38.
Donald Trump i kostym bakom en mikrofon och framför den amerikanska flaggan.
Bildtext USA:s president Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vårt land är inte byggt för att stängas ner. Mycket snabbare än väntat kan USA starta igen, säger president Donald Trump. Han har hållit sin dagliga presskonferens där han tonar ner coronarädslan.

Det är en klart rastlös president Trump som redan talar om att öppna upp landet igen för business efter det "medicinska problemet", som han fortfarande tonar ner.

– Kuren får inte vara hårdare än själva sjukdomen, säger Trump.

Han oroar sig för konkurser, arbetslöshet, rasade börskurser. Andra problem är dålig medicinsk utrustning och högt dödstal i vissa delstater.

Jättepaket återstår

Kanske oroar han sig också för sin egen politiska framtid. En viktig bit för att USA ska komma igång är det fortsatta samarbetet med Demokrater och Republikaner för att nå avtal i kongressen.

Det lyckades inte under den senaste natten heller, trots att Trump redan trodde att man hade ett avtal.

Två paket har godkänts, men det största återhämtningsprogrammet på 2 000 miljarder dollar återstår. Enligt Trump försöker Demokraterna baka in saker som inte har att göra med saken.

Pengar åt alla

Trump vill ge pengar till alla drabbade amerikaner, 3 000 dollar för en fyra personers familj. Hela paketet går på ofattbara 2 000 miljarder dollar. Det innehåller också andra stödåtgärder för arbetslöshet och sjukvård.

Jusitieminister Willianm Barr fick vara med på måndagens presskonferens för att presentera lagar mot hamstring. Det ska inte vara tillåtet att lagra och ägna sig åt svartabörshandel av vårdartiklar som borde vara på väg ut till de behövande delstaterna.

- Om du har hamstrat toalettpapper går du fri. Men om ni har en hel lagerbyggnad med andningsmasker som ni tänkte sälja till överpris, kommer vi nog och ringer på, sa justitieminister Wililam Barr.

New York en smittohärd

De medicinska svårigheterna som Trump talar om har gjort att över 40 000 amerikaner har insjuknat i Covid19. Hälften av dem bor i New York. Många åtgärder är på väg, men det går alldeles för långsamt.

Flottans sjukhusfartyg är på väg för att ta hand om sjuka som lämnar plats på sjukhusen för Covid-patienterna. Ansiktsmasker och respiratorer kommer i långsam takt från olika håll. Delstaten New York är också själv aktivt ute och köper, över hela världen.

President Trumps politiska schismer med New York-ledningen verkar åtminstone för tillfället vara nedgrävd.

Alltfler dödsfall - men lättare än väntat

USA ser allt fler dödsfall på grund av coronaviruset, under det senaste dygnet nådde man för första gången 100 avlidna.

Ser man positivt och optimistisk som president Trump, är andelen döda ändå mindre än man först trodde. Till en början befarade man en dödlighet på 5 procent, men nu är den mindre än 1 procent.

Det är kombinationen av många sjukdomar som leder till dödlighet i covid 19. Sjukdomen verkar inte drabba barn under femton år, noterar man i USA. Exemplen på gott och ont verkar komma från Europa.

Donald Trump sedd bakifrån i pressrummets talarstol sträcker ut händerna.
Bildtext Fåtalig press när Trump talar i Vita husets pressrum
Bild: AFP / Lehtikuva

Fysiskt avstånd i pressrummet

Trump och hans Task Force håller presskonferens varje kväll vid 19-tiden lokal tid. Igår tog det nästan två timmar. Det var en av de längsta presskonferenserna i Vita huset under Trump.

- Jag vill inte att ni ska säga att jag inte är en transparent president, sa Trump. Det var mest han som talade, men uppe på podiet stod vicepresidenten Mike Pence, justitieministern William Barr och två av medlemmarna i hans Task force som bekämpar viruset.

De medverkande stod påfallande tätt invid varandra på podiet - på amerikanskt vis.

TV-utsändningen därifrån visar hur de alla i tur och ordning står i samma talarstol och håller händerna på sidorna av pulpeten. Det ser inte ut som om tanken om fysiskt avstånd på 6 fots avstånd skulle ha gått hem i den gruppen.

Bland journalisterna är avstånden större och pressen har fått minska sin närvaro i Vita huset på grund av smittorisken.

Trump talar på presskonferens, Pence viskar något åt Deborah Birx i bakgrunden
Bildtext Trump, Pence och Birx på presskonferens.
Bild: AFP / Lehtikuva

Man ska inte jobba när man är sjuk

Presidenten tog ett förskräckt steg tillbaka när han hörde att en av experterna, doktor Deborah Birx har haft stegring under helgen. Därför var hon inte med på söndagens presskonferens.

Hon försäkrar att hon är doktor, och noggrann. Hon köpte ett snabbtest, och det var negativt, hon har inget virus. Det var bara lite feber, lugnar Deborah Birx presidenten. Han pustar ut teatraliskt. Men han anses rädd för alla slags bakterier.

Senare får presidenten en fråga om han och vicepresidenten är testade igen. Pence hade ju en medarbetare som testade positivt. De säger han att de är testade - också vicepresidentens fru.

Testet var tydligen obehagligt för presidenten, med en teststicka som sticks in djupt i näsan, och vicepresidenten tycks hålla med honom.

Men nu har USA självbetjäningstest som är lika pålitliga, lovar Trump. Han får frågan om också presidentfrun Melania Trump är testad. Hon mår bra är svaret, testet var negativt, svarar Donald Trump.

"Kina-viruset" väcker motsättningar

President Trump har hittills mångordigt talat om den osynliga fienden, "kinesviruset" och att han är en krigspresident. Han har också anklagat Kina för att inte har gjort tillräckligt i tid för att stoppa viruset och varna världen.

Nu tog Trump försiktigt tillbaka. Han bad amerikanerna att inte behandla befolkningen med asiatisk ursprung illa.

Nu var Trump överraskande hovsam när han uppmanade till att behandla amerikaner med kinesisk och asiatisk härkomst med respekt.

- De är goda människor som älskar vårt land. De har inte tagit viruset till USA, säger Donald Trump.

Namnet på Deborah Birx har korrigerats.

Diskussion om artikeln