Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bioteknologiföretag i Åbo börjar tillverka coronatest

Från 2020
Bioteknologiföretaget ParkinElmers byggnad.
Bild: STT

Just nu finns ett exceptionellt stort behov av instrument för att kunna utföra coronatester. Därmed börjar bioteknologiföretaget PerkinElmer Wallac tillverka tester.

Företagets verkställande direktör Petri Kallio betonar hur viktigt det är att kapaciteten att testa coronavirus är tillräckligt stor, både i Finland och globalt. Han anser att företaget har en viktig roll att hjälpa till under undantagstillståndet.

- I Åbo har vi flera årtiondens erfarenhet av att tillverka diagnostikapparatur och därmed har vi bra förutsättningar för att hjälpa till med att tygla COVID-19 pandemin, säger han.

Närbild på provtagningsstickor i handskbeklädda händer.
Bildtext Efterfrågan på coronatester ökar hela tiden
Bild: Markku Rantala / Yle

Företaget är mest känt för att det specialiserar sig på screeningteknologi för gravida och nyfödda. Utöver det tillverkar enheten i Åbo reagenser och apparatur som är till för att isolera DNA och RNA.

Den stora efterfrågan på coronatester har lett till att företaget anställt 15 nya arbetare och företaget söker fortsättningsvis sakkunniga arbetare. Främst instrumentmontörer och produktionslaboranter.

Företagets PCR-test har nyligen godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten. PCR står för polymeraskedjereaktion som är en teknik som används vid coronatest.

PerkinElmers produkt har också fått försäljninslov på den Europeiska marknaden.