Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Asterix-tecknaren Uderzo är död - blev 92 år

Från 2020
Asterix -sarjakuvan piirtäjä ja käsikirjoittaja Albert Uderzo katselee sarjakuvasivua, joka on seinällä
Bildtext Serieskaparen Albert Uderzo betraktar en sida ur ett tyskt Asterix-album.
Bild: Oliver Dietze / EPA / All Over Press

En av de största europeiska serieskaparna har lagt ner sin penna för gott. Albert Uderzo, skaparen av Asterix och hans tappra galler, har gått bort i en ålder av 92 år.

Dödsbudet förmedlades av hans familj på tisdag förmiddag.

"Albert Uderzo dog i sömnen i sin bostad i Neuilly, i en hjärtattack utan koppling till coronaviruset. Han hade varit mycket trött i flera veckor", uppgav hans svärson Bernard de Choisy till nyhetsbyrån AFP.

Tillsammans med manusförfattaren René Goscinny skapade Uderzo år 1959 serien om en by i Gallien - dagens Frankrike - omkring år 50 före vår tideräknings början. Tack vare en märklig trolldryck och vildsvinsstek förmår byborna framgångsrikt göra motstånd mot den romerska invasionen, och även uppleva mångahanda äventyr i andra länder.

Serien började publiceras i tidningen Pilote i oktober 1959, och två år senare kom det första äventyret, Asterix och hans tappra galler (franska Astérix le Gaulois) i albumform. Upplagan var blygsamma 6 000 exemplar.

Fortsatte teckna till egna manus

Trots sin mycket fransk-galliska nationella förankring blev Asterix en världssuccé. Fram till år 2012 hade 350 miljoner album med gallernas bravader sålts världen över och serien fanns översatt till 107 språk och dialekter.

Uderzo och Goscinny skapade tillsammans 23 album om Asterix äventyr. Efter Goscinnys plötsliga död år 1977 fortsatte Uderzo att teckna Asterix till egna manus. De senare äventyren har inte fått lika goda betyg av seriekonnässörer, och även Uderzo själv medgav att han allt mer riktade in sig på en barnpublik.

Valde själv sina efterträdare

Uderzos sista verk i albumform blev Asterix och Obelix födelsedag – Den gyllene boken som utkom till seriens 50-årsdag år 2009. Kort därefter meddelade han att han på grund av trötthet skulle lägga av med tecknandet. Till ny manusförfattare respektive tecknare utsågs Jean-Yves Ferri och Didier Conrad. Deras första äventyr, Asterix och pikterna, utkom 2013.

Även efter att ha lämnat serietecknandet fortsatte Uderzo att skapa nya omslagsbilder till nya utgåvor av Asterix-albumen. I januari 2015 hedrade han minnet av offren för terrordådet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo med två bilder. På den ena konstaterar Asterix ”Moi aussi je suis un Charlie” (”Jag är också en Charlie”) och på den andra böjer Asterix och hans kumpan Obelix på huvudet till de dödas minne.

Diskussion om artikeln