Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hemkörningar i Östnyland ökar men oklart hur mycket leveranserna får kosta

Från 2020
Pirkka produkter
Bildtext Allt fler matvaror beställs via nätet och körs hem i Östnyland.
Bild: Kesko

Flera butiker i Östnyland förbättrar nu möjligheterna till hemkörning av livsmedel och andra varor. I Sibbo och Lovisa kör lokala taxiföretagare varor men till vilket pris är något oklart.

- Hittills har vi samlat ihop de varor som kunderna köpt via nätet och fört ut dem raka vägen till bilen på parkeringsplatsen, säger köpmannen Mikko Kontio vid K-supermarketen i Nickby.

Från och med torsdag förändras rutinerna då en lokal taxiföretagare börjar köra hem matkassar i närområdet.

Avtalet gäller hemkörningar i Nickby, Gesterby, Hindsby, Antbacka, Mårtensby, Tallmo, Södra Paipis, Hertsby, Borgby och Andersböle.

Sibboborna hamstrar fortfarande

Sibboborna gör sina uppköp mer sällan än vanligt och handlar då i snitt mer per gång än normalt. Det leder fortfarande till att vissa produkter hinner ta slut innan följande beställning hunnit fram.

Enligt Kontio köper kunder nu ur alla varugrupper, men speciellt konserver och produkter med lång hållbarhet.

Han uppskattar att hamstringen lett till att handeln ökat med några tiotal procent jämfört med i fjol vid samma tid.

I Lovisa har affärerna också börjat med hemkörningar, men den riktiga rusningen väntas den här veckan.

- Hemkörningarna har klart ökat under den senaste veckan. Kunderna beställer varor ur alla varugrupper, inte bara mjölk och bröd, säger biträdande marketchef Sanna Ollikka vid S-market i Lovisa.

Affären kör inte ut varorna själva utan affären har anlitat två lokala företag som kör hem varor i Lovisa.

Svårt att ordna med betalningen

Taxiföretagaren Toni Ahlfors har i sin tur avtal med K-supermarket i Lovisa.

- Det börjar först nu så jag har inte fått en enda körning ännu. Det kom ett samtal om att jag skulle handla och skicka räkningen i slutet på månaden åt kunden, men det kan jag ju inte göra för då blir det en inkomst åt mig, säger Toni Ahlfors.

Det är ett problem eftersom Ahlfors som taxiföretagare bara tar betalt för själva körningen.

Att få pengar av en kund för att handla och leverera varorna hem är inte heller ett problemfritt alternativ.

- Det fungerar för mig men det är många som inte har pengar utan kort och vill betala med det. Har de pengar kan jag handla med dem, men kortet vill de inte ge med och det förstår man ju.

Ahlfors kan heller inte betala för varor med sin egen kortläsare för om han betalar i butiken för till exempel 100 euro kan han inte godkänna summan utan att den registeras som en inkomst för honom själv.

- Här borde kanske skattemyndigheter vara med, att om man har en kvittens så skulle det vara avdragbart för oss, säger Ahlfors.

Hur kan då taxiföretagarna hjälpa till på bästa sätt?

- Vi har nu på gång så att de beställer via nätet från butiken. Då kan jag hjälpa. Jag plockar upp åt kunden, för hem varorna och fakturerar butiken. Butiken fakturerar sedan allt av kunden.

Keltainen taksikyltti taksin katolla.
Bildtext Taxiföretagen har en viktig roll i huruvida äldre på landet får livsmedel hemkörda.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Ahlfors ser det här som ett bra system eftersom han endast behöver fakturera för sin taxiservice.

Den första körningen sker troligen på onsdag eftersom det har kommit in beställningar till marketen. Ahlfors tror att den här tjänsten kommer att lyckas i Lovisa.

Vad får leveransen kosta?

Ett stort frågetecken är hur distributionsområdet kommer att se ut. Lovisa är en stor stad och det finns ingen överenskommelse för hurudana avgifter som ska tas för hemkörningarna utanför stadskärnan.

- Prissättningen är svår eftersom Lovisa sträcker sig från Kabböle till Pyttisgränsen. Just nu kan vi köra för ett pris inom Lovisa, Tessjö och Valkom, men vi måste få prissättningen så att vi kan föra varor ytterom stadskärnan.

Ahlfors känner inte till om Lovisa stad har förhandlat om avtal med de företag som gör hemkörningar, för att avgifterna skulle vara någorlunda lika inom hela Lovisa.

- Lovisa har inte gjort något kontrakt med mig i alla fall och ingen har ringt heller.

Rättelse: 24.3.2020 kl. 20.15 Taxiföretagaren Toni Ahlfors har inte avtal med S-market i Lovisa utan med K-supermarket.

Diskussion om artikeln